Вход | Регистрация

Метеорит падна отново на територията на България (ВИДЕО)

Метеорит падна отново на територията на България (ВИДЕО)
pixabay
Повече за:

Метеорит е забелязан да пада на територията на България тази вечер. Видян е от различни места в страната, като сигнали пристигат от София, от Пловдив, от Перник и от района на Благоевград. В коментари по късно, очевидци информираха Meteo Balkans, че яркото тяло е видяно и от Северна Македония.

Кадрите са предоставени от Радослав Александров. Той е заснел горящата опашка в небето точно в 18:29 ч. от кв. "Младост" в София.

"Интересно е, че падна супер бързо и право надолу", коментира във Фейсбук потребител на име Панчо Писов, а Радослав Александров отговаря: "Тук беше доста полегато и продължително, въпреки че на видеото не е толкова полегато".

Друг потребител на Фейсбук - Лора Георгиева, е видяла болида в района на Кочериново:

"Бях на разходка с кучето си, когато изведнъж видях нещо ярко на небето. Беше много бързо и освети цялото небе, като остави след себе си диря. Спрях се да го гледам, и след няколко секунди то изчезна зад хоризонта."

На няколко пъти метеорити озаряваха нощна България и през миналата година. Най-запонящ се беше случаят на 11 юли. Тогава се появиха видеоклипове от различни градове с падащ болид. Новината се превърна в национална, а кадрите обиколиха всички медии в страната.

Последният подобен случай беше на 9 декември миналата година, когато отново беше заснет ярък метеор. Той изгоря, придружен от силен тътен, северозападно от Рожен. Светлината от взрива беше видяна от цяла Северозападна България, включително и от София.

Метеорите (на простонароден български език, известни и със словосъчетанията: "падаща звезда", "летавица", "летеница", "небескра", "перунискра" или "божискра" и др.) се движат със скорости между 10 и 70 km/s. При навлизането си в атмосферата светят, като това светене е причинено от йонизация, а не поради триене, както обикновено се смята. Бялата димна следа, която метеорите оставят след себе си, понякога може да се наблюдава дълго време след преминаването им.

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар