Вход | Регистрация

Кризисният център в Балван стана на 5 години

Първият център за защита на деца, жертва на трафик и насилие, е създаден съвместно с австрийски специалист

Пет години от създаването на Кризисен център за деца, жертва на трафик и насилие в с. Балван отбелязаха днес във Велико Търново. Това е първият такъв център в България, открит на 21. 01. 2006 г. от Международна социална служба /МСС/ - България в лицето на изпълнителния директор д-р Събина Събева и с прякото съдействие на Норберт Чайпек - създател и ръководител на кризисен център във Виена /Австрия/.

"Кризисният център в Балван беше искрата, която запалихме и заразихме цяла България. В периода 2004 - 2006 г. във Виена нямахме решение на проблема с трафика на деца от България и насилието над тях. Вариантът бе да открием кризисни центрове във вашата страна, с които да си сътрудничим по решаването на този сложен проблем и в България, и в Австрия", разказа за изминатия път социалният работник и педагог Чайпек.

По думите на специалиста "една година след откриването на Център за деца, жертва на насилие и трафик във Виена, са регистрирани 650 случая на български деца, принудени да извършват криминални действия в Австрия. Месец след откриването на Центъра в Балван и сътрудничеството между двете държави в това отношение, броят на жертвите падна до 15. През тази година, до момента, регистрираните случаи са само 5, което е свидетелство за добре свършената работа от сътрудничеството между различни институции и НПО".

В работата по откриването на центъра участие са взели представители на всички социални услуги в общината и областта съвместно с Районните управления на полицията. Партньори по реализирането са и различни неправителствени организации от цялата страна, обясни шефът на Дирекция "Социални услуги" Росица Димитрова.

Към днешна дата обхватът на сътрудничество за работа в кризисни центрове е разширен. Включени са много НПО, сред които Фондация "Асоциация Анимус”, Сдружение "ЕСРАТ - България - Пренебрегнати деца", Сдружение "ОКСАБ -2006", Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии”, Сдружение "Приятели", както и всички отдели за закрила на детето в цялата страна.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар