Вход | Регистрация

НОИ стартира почивките в санаториуми за 2012 г.

Програмата за профилактика и рехабилитация осигурява до 10 дни престой в заведенията за една календарна година

НОИ стартира почивките в санаториуми за 2012 г.
Снимка: НОИ

Националният осигурителен институт стартира действието на програмата за профилактика и рехабилитация за 2012 година.

Териториалното поделение на НОИ в Русе ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация от 13:00 до 17:00 часа в сградата на ул. "Ангел Кънчев” № 1 /шести етаж/, в стая № 1.

Лицата, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест, придобиват право на парични помощи за профилактика и рехабилитация, ако за тях са били внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни калeндарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията.

В периода от шест календарни месеца се включва времето: на платените и неплатените отпуски за отглеждане на дете; на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане; на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година; през което самоосигуряващите се лица, които се осигуряват за общо заболяване и майчинство, са получавали парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и отглеждане на дете и периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане и за отглеждане на дете, през които не са имали право на обезщетение.

Изискването за внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца не се отнася за лица с увреждания, резултат от претърпяна трудова злополука или професионална болест. Лицата, осигурени само за трудова злополука и професионална болест, имат право на парични помощи за профилактика и рехабилитация само при случаи на трудова злополука и професионална болест.

Паричната помощ за всяко правоимащо лице включва: средствата за не повече от общо 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно (вкл. прегледите и изследванията); средствата за нощувки по цени, определени в договора между НОИ и юридическите лица, без доплащане от правоимащите лица във връзка с различното обзавеждане на стаите от договорите; частична парична помощ за хранене в размер на 5,00 лв. за един храноден. За деня на постъпване и деня на напускане НОИ заплаща общо 5,00 лв. частична парична помощ за хранене.

Лицата получават право на парични помощи за профилактика и рехабилитация еднократно в една календарна година за 10 дни престой.


_______________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Арена Медия
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар