Вход | Регистрация

На 11, а вече в "занаята"...

На 11, а вече в "занаята"...

Кражба на икона от църквата в Павликени установиха полицейски служители в града. Сигнал за деянието е бил получен в местното полицейско управление вчера, съобщиха от пресслужбата.

След проведени незабавни действия по разследването е установен извършителя - 11-годишно момиче от с. Дъскот.

Иконата с лика на Св. Пантелеймон, без антична стойност е установена и върната на храма. По случая е образувана преписка. Същата е подготвена за налагане на възпитателни мерки. 

 


За църквата:

Катедралният храм "Рождество на Пресветая Богородица” е единствената православна църква в Павликени и се намира в непосредствена близост до центъра на града. Построен е през 1882 г. с участието на жителите на Павликени и с техни волни дарения. Храмът е осветен през декември същата година и за патрон е избрана Света Богородица.

Интересен факт е, че в тази света обител са се венчали Тодор Живков и Мара Малеева през 1938 година. В храмовия регистър на венчавките е запазен документ с техните подписи. Друга любопитна особеност е свързана с 200 годишния кръст, който се пази в черквата. Кръстът е донесен от Йерусалим и погребан заедно със село Бара под водите на язовир Александър Стамболийски, а по-късно части от него са извадени, реставриран е в оригиналния си вид и е поставен в храма.

Стенописи в камбанарията на църквата са дело на иконографа Мартин Петров. Църквата е отворена за посещение ежедневно, наскоро е ремонтирана, като в двора й е изградена чешма. Има два входа, главният е откъм улица Александър Стамболийски, а другият е на улица Асен Златаров.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар