Вход | Регистрация

Библиотеката кани дамите на "Lady cafe"

Библиотеката кани дамите на "Lady cafe"
Снимка: Север.бг

Първа работна среща по проект "Lady cafe" се проведе днес във Велико Търново. Домакин и водеща организация по него е екипът на регионалната библиотека "П. Р Славейков". Партньори са 10 разнородни по структура и дейности организации, като национални и обществени библиотеки, общинска администрация, училища за неформално образование и неправителствени организации от осем страни-България, Испания, Ирландия, Италия, Латвия, Румъния, Словения и Турция.

"Проектът ни е фокусиран върху мотивиращите дейности и насочен към жени на възраст 45+. Те са се реализирали професионално, отгледали са своите деца и са в социална изолация. Искаме да върнем активният им социален живот и да покажем, че това е хубава, цветуща възраст за жените. Идеята е дамите да бъдат полезни и по нов начин, непрофесионално да се реализират и преоткрият умения и способности, както и да бъдат по-активно социализирани", поясни Калина Иванова, зам. директор на регионалната библиотека във Велико Търново.

Заедно с основните домакини, в дейностите ще се включат и три дами от местната партньорска организация "Възможности" и читалището в Дебелец.

Жени Сапунджиева, председател на сдружението и на регионалната организация на хлебопроизводителите и сладкарите ще помогне в организацията и популяризирането на традиционната българска кухня и запознаване с движението Slow food /бавна храна/.

Виолета Белчева, собственик на частна трудова борса в града ще говори като лектор за трудовите навици и проблемите при намиране на работа на жени на възраст 45+. А Живка Караганчева, директор на местно представителство на световно известна козметична фирма ще бъде в помощ на обучаемите се относно консултации за държане пред публика и аудитория, както и за придобиване на умния за добър външен вид.

Жените от читалището в Дебелец пък ще покажат умение, чрез самобитната култура. Техните произведения ще са подредени в изложба в регионалната библиотека.

По време на работните фази по проекта ще бъдат организирани уъркшопове, курсове, лектории с квалифицирани лектори, както и участие в електронно и дистанционно обучения при придобиване на умения. Четене и обсъждане на различна литература и психология, с изграждане на позитивно себепредставяне и себеуважаване чрез театрални техники, обучение за придобиване на умения да представят своите собствени интереси в публичното пространство, също са залегнали по проекта.

В края му ще се подготвят и наръчници в помощ на бъдещите лектори,  с идеята обучените вече дами да станат бъдещи обучители.

Проектът "Lady cafe" е финансиран чрез националната агенция "Център за развитие на човешки ресурси" и се реализира по секторна програма "Грюндвиг" и "Учене през целия живот". Ще продължи 2 години. Средствата са в размер на 14 000 евро за 12 мобилности.

 

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар