Вход | Регистрация

Горнооряховски ученици бяха в Гърция по проект

"По-добро разбирателство между поколенията" бе мотото на срещата

Горнооряховски ученици бяха в Гърция по проект
личен архив

Шестима представители на Горнооряховски младежки парламент, водени от председателя на сдружение "Младежка толерантност” Виолета Панова бяха на посещение в Гърция. Поводът за  гостуването е спечелен проект, който премина под мотото "По-добро разбирателство между поколенията”.
 
Събитието се състоя в гръцкия град Флорина. В продължение на 8 дни младежките групи от Италия, Испания, Чехия, Унгария, България и Гърция работиха съвместно в различни по вид семинари и правиха тренинги съвместно с местни дейци.

Проучваха опита в местната общност във връзка с опазване на родовите традиции, посетиха Дом за стари хора, средно училище и университета по изкуства. Обмениха информации за проблемите в съвременното общество свързани с приемствеността и ползване на опита на по-старите съчетани с енергията на по-младите за един по-добър свят.

Разискваха и важността на ценностната система за поддържане на връзките между поколенията и изразиха смисъла на тази дейност чрез рисунки, танци и театър. Обсъдиха се въпросите свързани с безработицата в ЕС, нетолерантността към младежкия труд, наличието на расизъм и неуважение между хората.

"Всяка група споделяше опит от своята страна, споделиха се ценни практики, а групите си тръгнаха с много нови идеи, заредени с желание да се работи за местната общност. Разговорния език бе английски, което обогати участниците с комуникативни умения. Договориха се и бъдещи партньорства, защото между организациите изпратили тези групи съществува приятелско партньорство от 4 години. Във времето на проекта в минутите за отдих групите посетиха и няколко часа на екологията. Посетиха местността "Преспа”-огромно езеро , високо в планината на границите между Македония, Албания и Гърция, където гнездят пеликани и има много добре изградена екологична система", поясни след срещата Виолета Панова.

На раздяла българската група получи предложения за участие в проект в Неапол и Чехия през 2013 г., а домакините настояха да продължат съвместните младежки дейности между градовете Флорина и Горна Оряховица.

Проектът е финансиран със съдействието на програма ”Младежта в действие”, а 30 % от транспортните разходи пое всеки от участниците.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар