Вход | Регистрация

Лятото във Варненско без тежки престъпления

Ръст има само в броя на телефонните измами

Лятото във Варненско без тежки престъпления

През това лято във варненските курорти няма извършени тежки криминални престъпления. Регистриран е един грабеж на мобилен телефон, който е разкрит. Това съобщи в регионалния ефир на Дарик директорът на ОД на МВР във Варна ст. ком. Даниел Пашов.
 
От началото на май до края на август във Варненско са станали около 2600 престъпления – с 86 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. В комплексите регистрираните престъпления са 250, а за лятото на 2016-та - 300. Намалението се дължи на мерките, които предприема полицията. Това лято ежедневно имаше цивилни полицаи, както и велополиция, отбеляза Пашов. 32-ма са били командированите, двама от които румънци.
 
Най-честите престъпления във Варненско са кражбите на чанти, багаж, ценни вещи, оставени без надзор, коли.
 
Автомобилните кражби тази година са около 70 - наполовина в сравнение с миналата.
Спад има и при джебчийските набези. Тази година са 15, а през миналата са били 30.
Задържат се едва една трета от крадлите, призна инспекторът.
 
Телефонните измами не намаляват и дори бележат ръст, въпреки информационните кампании. Жертвите са уязвими заради начина, по който им се представят нещата, и  лесно влизат в ролята, която им определят измамниците, коментира той. Често се залавят мулетата, но не и самите телефонни измамници, посочи комисарят.
 
Варненската полиция провежда обучения по отношение на евентуални терористични атаки. Такова преминават както патрулиращите служители, така и работещите в хотели. Те следят за поведението на клиентите на търговски вериги, заведения. Ако забележат нещо съмнително, има система за оповестяване и реакция, обясни Пашов. Най-рискови по отношение на атентати във Варна са местата, където има струпване на хора – летището, големите търговски вериги, хотелите.

При посещения на гости от високо равнище всички варненски полицаи са на крак. Обезпечават се всички кръстовища по трасето на ескорта. Стремежът е да се осигури възможно най-малък дискомфорт на гражданите. Затова булевардите се затварят непосредствено преди и след преминаването, обясни шефът на местните полицаи. По време на визитата на Макрон са били ангажирани над 100 полицейски служители.

 
Зоополицията работи на принципа на екипи във всяко полицейско управление, но за конкретни случаи. Има обучени служители за разкриване точно на този вид престъпления. Свързването с тях става на тел. 112.
 
Условията, при които работят варненските полицаи се подобрява постоянно, увери Пашов. Има обаче недостиг на служители и нови кадри се търсят постоянно.
  

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар