Вход | Регистрация

Откриха фалшиви изборни бюлетини

Откриха фалшиви изборни бюлетини
Снимка: Булфото

Грандиозна фалшификация с изборни бюлетини разкри акция на прокуратурата и ДАНС. Намерени са  350 000 книжни тела. Операцията е извършена в пълна секретност, без участието на МВР.

Те са открити в печатница в Костинброд. Твърди се, че собственикът на фирмата е близък до голяма политическа сила.

Акцията е продължила през цялата нощ. 

По информация на БНР, печатницата, в която са открити бюлетините, е имала договор за печатане на документите, но е трябвало да ги предаде преди два дни.

МВР е участвало активно в операцията, при която бяха открити 350 000 бюлетини в печатница в Костинброд, съобщи националното радио по-късно, цитирайки главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. Той не  е пожелал да коментира информациите, че министерството е било умишлено изолирано от акцията.

TV7 пък научи, че собственик на печатницата е Йордан Бончев - общински съветник от водеща партия в Костинброд.

За момента няма информация колко души са задържани. По всяка вероятност сред арестуваните са собственикът Иван Бончев и Росен Желязков, който е възложител на поръчката, съобщава още телевизията.

Прокуратурата потвърди, че наистина са открити повече от 350 хил.фалшиви бюлетини в печатница "Мултипринт” в Костинброд, пише и iNEWS.

В съобщение на обвинението се посочва, че след получен сигнал е извършена спешна проверка на 10 май вечерта.

На мястото е направен оглед и са разпитани свидетели. Те са били отпечатани след 8 май и са над количествата, вписани в договора с Министерски съвет. В момента бюлетините се намират под засилена охрана.

До момента в ЦИК не е постъпила официално информация от Прокуратурата или от ДАНС във връзка със задържаните над 350 хил. фалшиви бюлетини. Това потвърди пред iNews говорителят на комисията Бисер Троянов. Той подчерта, че всички бюлетини, с които ще се гласува в изборния ден са били разпечатани отдавна и са били изпратени до областните управи.

В момента те зареждат с тях секционните помещения.

Не е ясно дали задържаните бюлетини са брак или имат друго предназначение.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство по случая. 

В същото време стана ясно и, че до момента има 14 досъдебни производства за купуване на гласове. Това съобщава Върховната касационна прокуратура. По още 2 дела се разследва дейност за ръководене на група за престъпления против политическите права на гражданите.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар