Вход | Регистрация

Русенци „мислят велосипедно“!

2,4% от жителите на дунавския град се придвижват с колелета

Русенци „мислят велосипедно“!
Снимка: Община Русе

Община Русе е домакин на първото специално разработено за града ни работно ателие "Мисли велосипедно". Събитието е част от проекта "Всички на колела" на сдруженията "Вело еволюция" и Taofes, финансиран от Холандското посолство в България. Той има за цел да популяризира велосипедния транспорт.

На откриването на ателието присъстваха заместник-посланикът на Холандия Рини Бус, областният управител Стефко Бурджиев и зам.-кметовете на Община Русе Свилен Иванов и Страхил Карапчански. В инициативата се включиха представители на областната администрация, експерти от Дирекция "Европейско развитие" и отдел "Транспорт" на Община Русе, представители на "Вело Русе" и любители на велосипедния транспорт.

В проекта за Интегриран градски транспорт на Русе е заложено изграждането на 14 км нови велосипедни алеи в рамките на следващите 4 години, каза в приветствието си към участниците зам.-кметът по комунални дейности Свилен Иванов.

Петя Иванова, архитект към сдружение "Вело еволюция", направи презентация на тема "Велосипедна политика и планиране на велосипедна мрежа". Беше представен филм за развитието на велосипедния транспорт и инфраструктура в Холандия. Участниците се запознаха с това как колоезденето се е превърнало в основна част от транспортната политика в страната на лалетата.

"В момента, процентът на велосипедни пътувания в Русе е 2,4%, като това е една добра основа за развитието на велосипедния транспорт", каза архитект Иванова.

862003

По мнението на заместник-посланика на Холандия Рини Бус в града има много добри предпоставки за развитието на велосипеден транспорт. Г-жа Бус изрази готовност да присъства на откриването на отсечка от готовите велоалеи.

Бяха обсъдени техническите параметри за изграждане и развитие на велосипедна инфраструктура, както и добри практики от чужбина за популяризиране на велосипедния транспорт.



Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар