Вход | Регистрация

Елитът на световната гимнастика идва във Варна

Елитът на световната гимнастика идва във Варна

България ще приеме елита на спортната гимнастика за финалите на кръга от Световната купа от 1 до 3 септември. В "Двореца на културата и спорта" във Варна сили ще премерят 90 състезатели от 20 страни, сред които олимпийски медалисти. 

Състезанието се очертава да бъде едно изключително силно и оспорвано, обосебно при мъжете.  Любителите на този спорт  ще могат да се насладят на изпълненията на едни от най- силните гимнастици в момента, сред които холандецът Епке Зондерланд (олимпийски шампион на висилка Лондон 2012), украйнците Олег Верняев (олимпийски шампион на успоредка и олимпийски вицешампион в многобоя от Рио де Жанейро 2016) и Игор Радивилов (бронзов олимпийски медалист на прескок от Лондон 2012) и още много други.
При жените прави впечатление присъствието на Даниеле Иполито. Бразилката е световна вицешмпионка от първенството в Гент (Белгия) през 2001 година и е сестра на Диего Иполито (сребърен олимпйски медалист на земя от Рио де Жавейро 2016).

Сред държавите подали заявка за участие в Световната купа са още Азербайджан, Беларус, Канада, Хърватия, Франция, Великобритания, Израел, Словения, Сърбия и Украйна и други. На Световната купа България, като домакин, ще бъде представена от пълни отбори. В продължение на няколко седмици националните ни състезатели при мъжете и жените проведоха активна подготовка в столичната зала "Раковски". 

"Подготовката върви добре, състезателите са здрави, което в нашия спорт е много важно. Надявам се да покажем едно високо ниво. За трета поредна година организираме тази световна купа. Ще имаме по 6-ма представители при мъжете и жените. За медали не искам да говоря и да бъда такъв оптимист, но се надявам да имаме от два до три финала. Нашите състезатели преди два месеца показаха на Световната купа в Хърватия, че могат да се борят с големите гимнастици. И се надявам отново това да стане и във Варна’, заяви президентът на БФСГ - Красимир Дунев.

При жените България ще бъде представена от шест състезателки – четири в класирането – Грета Банишка, Никол Дунева, Ралица Милева и Памела Георгиева и две извън него – Десислава Тодорова и Йоана Янкова.
"Конкуренцията е много сериозна. Ще бъда щастлива както аз, така и федерацията, а и самите момичета ако достигнем до финал на един или два уреда. Това, което сме заложили като трудност в съчетанията на момичетата не мога да кажа, че при всички началната оценка ще бъде висока или конкурентна, но на финали малкият брой участнички дава възможност при едно много добро изиграване да се намери място сред първите осем. На греда специално съчетанията ни са с по-висока трудност, но този уред е ахилесът в женската гимнастика, тъй като там има най-много изигравания и съответно най-много фалове. Важното е нашите състезателки да постигнат чисто изпълнение на поставените комбинации. Имаме своите шансове на прескок", заяви селекционерът на женския ни тим Нели Танкушева. 
При мъжете ще се представим също с 6 гимнастика – Димитър Димитров, Димитър Бърдарски, Светослав Ангелов, Веселин Кавалджиев, Христос Маринов и Исус Маринов.
Навсякъде ще имаме по двама участници, освен на висилка, където ще е единствено Димитър Бардарски. Ще опитаме да преследваме финалите, а защо не и медали. Мисля, че имаме своите шансове на земна гимнастика и на халки", уточни старши треньорът на мъжкия ни тим Милко Танкушев.
Състезанието във Варна е част от подготовката на националните ни отбори за най-важното състезание през годината - Световното първенство, което ще се проведе от 2 до 8 октомври в Канада. 
Организатори на Световната купа по спортна гимнастика във Варна са Българската федерация по спортна гимнастика, Министерството на младежта и спорта и община Врана. Спонсори на надпреватата са "Дженерали", "Петрол", "Националната лотария", "Рефан", "Спорт депо", "Премиер груп" и "Виваком". 
Всички новини, информация за състезателите, програма и резултати можете да намерите в специално създадения сайт на състезанието http://gymnastics.bg/bg/varnaworldcup2017.
Медийни партьори на Световната купа по спортна гимнастика са Българската национална телевизия и Българското национално радио. 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар