Вход | Регистрация

Тунелът под Шипка с национален приоритет

Областният управител на Габрово Мариян Костадинов внесе мотивирано искане

Тунелът под Шипка с национален приоритет
Снимка: Булфото

Областният управител на Габрово Мариян Костадинов връчи вчера на министъра на транспорта Росен Плевнелиев мотивирано искане, с което проект "Тунел под Шипка" да получи национален приоритет.

"Осъзнавайки отговорностите, които нормативната рамка ми определя при прилагане на политиката на Правителството в област Габрово, считам за мой изключителен ангажимент да откроя приоритетните за социалното, културното, икономическото и екологичното развитие на областта проекти, като аргументирано ги представям на Вас и министрите от кабинета", заяви Костадинов.

Определянето на проекта като национален ще му позволи да получи по-бързо и лесно финансиране от ОП "Транспорт" на ЕС.

Костадинов обясни и бъдещите ползи от евентуалното прокопаване на път под ридовете на Стара планина:

"Проектът имат решаваща роля в транспортната инфраструктура, в национален план и на регионално равнище с комплексното си отражение върху развитието на областта. Комуникационните възможности на региона са базови фактори за бъдещото планиране във всички сфери от живота на местното население. Реализирането на този инфраструктурен проект ще генерира потоци на търговски и икономически обмен, които ще допринесат за икономическото му оживление."

Мотивираното искане на областния управител бе подкрепено с 27 писма, изпратени от негови колеги и експерти в областта на транспорта.



Източник: в-к "100 вести"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 Стоян Драгиев 25.03.2011 | 19:55
Малко след Челопеч, близо до Пирдоп им готов прокопан тунел в посока Етрополе, който стои и се руши недовършен повече от 25 години. Тунел под Шипка не е необходим, две платна в посока и 2 км тунел на Предела в Хаинбоаз ще решат проблема с трафика през Стара планина.