Вход | Регистрация

Цв. Цветанов: "Демокрацията е застрашена"

Цв. Цветанов: "Демокрацията е застрашена"
Снимка: Север.бг

Политически формации и определени структури участват в сериозна подготовка за дестабилизация на България и бългаското общество и правят определени внушения през последните 20 дни, особено през последните два дни. Това обяви във Велико Търново Цветан Цветанов по повод скандалът с намерените 350 000 фалшиви бюлетини в печатница в Костинброд при проверка на прокуратурата и ДАНС. Затова след изборите той ще сезира Европейската комисия и парламент за проследяване на всички случаи, които са били политически организирани в провокации.

"Имаше реализиране на определен сценарий, в който се включиха както всички политически формации, които изразиха своята позиция, но в него сериозно участва и българската прокуратура. Видяхте и че достъпът за нашата пресконференция беше възпрепятстван от агресивно настроени хора пред офиса на БТА, една държавна институция. И тази агресия във всичко, което наблюдаваме се дължи на тези формации, които знаят, че ще загубят тези избори и искат да направят тези внушения за всички, неща които се тиражиха днес. А те не отговарят на истината", продължи Цветанов.

Според него така демокрацията е застрашена от определени формации, които участват в сценария и призова всички да отидат да гласуват, за да има висока избирателна активност, защото това е най-добрият инструмент за противодействие за тези спекулации.

Цветанов посочи, че не познава лично собственика на печатницата в Костинброд, но заяви, че въпросните бюлетини били технологичен  брак. И допълни, че в крайна сметка служебното правителство е това, което е провело избора на изпълнители на поръчката за печатане на бюлетините.

Пред входа на сградата към БТА преди пресконференцията на Цветанов имаше група недоволни граждани, които бяха сериозно охранявани от полицаи. Те скандираха - "Не, на партиите" и "Мафия". Не бяха допуснати до офиса на държавната медия. 

Протести на граждани има из цялата страна.

И още мнения на някои български политици, цитирани от ТВ7:

Президентът Росен Плевнелиев да гарантира честни и законни избори, иначе той ще носи цялата отговорност, ако има съмнения за фалшифициран или купен вот, заяви Любен Дилов. Той обяви, че единственият начин да се провалят всички опити за купуване на вота утре (12 май), е гражданите масово да излязат и да гласуват.

Ангел Джамбазки нарече случая най-големият политически скандал в историята ни. Той призова виновниците да бъдат задържани, разследвани и подведени под отговорност. 

Лютви Местан определи скандала с откритите 350 хил. фалшиви бюлетини като опит за държавен преврат. Той настоява прокуратурата да разследва дали не са налице основания за подвеждане под съдебна отговорност за престъпление против републиката за опит за преврат и насилствено завземане на властта.

Сергей Станишев определи скандала с откритите 350 хил. фалшиви бюлетини като безпрецедентен случай, който засяга съществуването и бъдещето на цялата ни държава. Той настоява съдът и прокуратурата да си свършат работата докрай и виновните за тази грандиозна кражба на гласове да понесат отговорността си.

Случаят с фалшификацията на изборните бюлетини няма да опорочи парламентарния вот. Това каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов, цитиран от iNеws. Той добави, че не знаел дали бюлетините са фалшиви, тъй като печатницата е спечелила конкурса за изготвянето на легалните.

"Тези бюлетини, с които ще се упражни вота на 12 май, вече са разпределени от общините по секции. Това стана в днешния ден”, добави Троянов.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар