Вход | Регистрация

Аптекарка, крала лекарство за рак, се размина със затвора

Аптекарка, крала лекарство за рак, се размина със затвора

Присъдата на аптекарката, присвоила лекарство за лечение на рак на гърдата в големи размери, беше изменена от ефективна на условна.

Управителката на аптеката във варненската онкоболница "Д-р Марко Марков"  Петя Кочева първоначално получи 4 години и половина затвор от Районния съд в морската столица. Окръжният съд обаче промени наказанието й на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, като решението е окончателно.

Кочева била наясно, че при лечението на пациенти с медикамента "Херцептин" в отделението по медицинска онкология и палиативни грижи се реализирали излишъци, както и че отчетността в лечебното заведение и последващият контрол били занижени. Решила да се възползва от това и да си набавя допълнителни доходи, като продава излишъците, припомнят от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна. 

В началото на 2014 г. тя се запознала със собственика на няколко аптеки в Пловдив Николай Александров. По нейна инициатива двамата се срещали и тя му продавала животоспасяващия лекарствен препарат, който присвоявала от болницата. Липсите на медикамента били замествани от персонала на лечебното заведение от икономии, които се правели при разреждането му.

Действията на Кочева били забелязани от служители в онкоболницата през септември 2014 г., след като им направило впечатление, че приготвеното количество с флакони "Херцептин" не отговарят на записаното в лекарския лист. Достъп до медикаментите имал единствено управителят на аптеката. 

В рамките на около 7 седмици Кочева успяла да присвои 39 флакона с препарата на стойност близо 43 000 лева. При предаването им на Николай Александров тя получила от него малко на 29 000 лева.  
източник: dariknews.bg


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар