Вход | Регистрация

Арбанаси кани насред мегдана

Арбанашко хоро ще звучи за първи път на IV Национален фолклорен фестивал

Арбанаси кани насред мегдана
Снимка: Север.бг

За първи път Арбанашко хоро, специално написано от проф. Илия Илиев, ще звучи на IV Национален фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси", който ще се проведе на 31 май и 1 юни. Изпълнението ще бъде част от концерта на Формация "Илия Илиев", който е предвидено да започне след края на конкурсната програма в първия ден, между 19:00-19:30 ч. на сцената в парка на Арбанаси.

За да могат повече хора и от Велико Търново да се отпуснат и забавляват с фолклорната палитра на концерта, Общината е осигурила автобус, който ще тръгне от Арбанаси в 21:00 ч. на 31 май. За това информира Нелина Църова, директор на дирекция "Култура и туризъм" в Община Велико Търново.

В програмата през двата дни ще участват 82 формации с над 1000 изпълнители. И, въпреки че 31 май е обявен за работен ден, организаторите от Общината, НЧ "Иларион Драгостинов-1897" и кметство Арбанаси се надяват, както и досега, фолклорният празник да привлече много почитатели на българското, проявено в музиката, песните, танците, занаятите.

Участниците ще се конкурират в два раздела – за обработен и за автентичен фолклор, като във всеки раздел са разпределени в три възрастови групи: до 12 г., от 13 до 20 г. и над 20 г. В раздела за автентичен фолклор участниците ще бъдат оценявани за автентичност на изпълненията, костюми и реквизит. При представянето на обработен фолклор оценките ще са за песен или за танц.

Журито, в чийто състав са включени утвърдени професионалисти – музикален фолклорист, хореограф и етнограф, ще оценяват стил на изпълнение, артистичност, оригиналност на костюмите, хореография, чисто музикално интониране, ритмичност и динамика.

Тази година наградният фонд е около 3 хиляди лева. За всяка възрастова група по форма на изява ще бъдат присъждани следните награди:

за първо място – плакет, грамота и парична премия от 150 лв.;

за второ място – грамота и парична премия от 120 лв.;

за трето място – грамота и парична премия от 100 лв.

Ще бъдат присъдени още шест извънконкурсни награди, които ще бъдат удостоени с дипломи, плакети и парични премии: За камерно танцово изпълнение, Специален приз на Патрона на фестивала, Кмета на Община В.Търново, Две поощрителни награди  –  за детска/младежка формация и за новосъздадена формация (до 2 г.), Специална награда на журито, Специална награда на публиката, Отличие за институция с най-голям брой формации, участващи във фестивала.

Всички участници ще получат дипломи за участие.

По информация на Нелина Църова най-ммладият участник на фестивала е на 4,5 г. А по поредварителна информация най-възрастните ще са двама, на 92 г.

На 1 юни, по повод Международния ден на детето, ще се проведе детски конкурс "Аз рисувам насред мегдана". Картините на децата ще бъдат изложени на открито и публиката ще избере най-добрите, чиито автори ще бъдат отличени с книжки и лакомства. Картините ще бъдат качени на сайта на фестивала.

По традиция медиен партньор е БНР, което ще излъчва пряко изпълненията в специализираните предавания.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар