Вход | Регистрация

Баба Марта бързала, мартенички вързала

Деца и възрастни от общинските социални домове откриха изложба базар на мартеници

Баба Марта бързала, мартенички вързала

Мартенска изложба базар беше открита днес в сградата на Община Велико Търново. Ръчно изработени мартеници на деца и възрастни от социални домове и домове за хора с увреждания от общината са подредени в Ритуалната зала.

Зам.-кметът Ганчо Карабаджаков откри превърналата се в традиция изложба с пожелание за успех. Щандовете с мартенички могат да бъдат посетени днес и утре до следобед.

Оригинални модели на българските символи за здраве са представени от Центъра за социална рехабилитация и интеграция, от Дневния център за деца с увреждания и за възрастни, Дома за стари хора в старата столица, както и от Дома за деца и Кризисния център в село Балван, защитените жилища в Дебелец и Церова кория, от Дневния център за хора с увреждания във Вонеща вода.

Мартеници и мартенски венци от вълна са изработили с много старание живущите в Центровете в Церова кория, като всеки е допринесъл с каквото може, сподели Стела Димитрова, специалист по социални дейности. Материалите за мартениците се набавят със средства от предишни изложби, най-вече коледни, които от години се провеждат с участието на Дома.

Всички 64 души от Дома и двете защитени жилища в Церова кория са допринесли за богатия щанд на изложбата. Хората с по-тежки увреждания правят шнуровете за мартениците, други пък плетат на една кука. Стела Димитрова сподели, че това е вид трудотерапия за настанените в институция, която спомага за личностното им развитие.

Автентични български мартеници пък показват от Центъра във Вонеща вода, където е сформирано социалното предприятие "Ателие на пачуърк". Те са от чиста вълна, с изчистени традиционни форми и вплетени многоцветни конци.

Всички прекрасни изделия се предлагат на символични цени. Техните автори канят всички жители и гости на Велико Търново да споделят с любимите си хора част от техния труд. Екипът на Север.бг вече закупи от мартеничките, направете го и вие!

________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар