Вход | Регистрация

Бебешки парад с колички на 1 юни

Дефилето ще бъде част от едноседмичната богата програма по случай Международния ден на детето

Бебешки парад с колички на 1 юни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Едноседмична, богата на събития програма по случай Международния ден на детето – 1 юни, ще предшества самия празник. За това съобщиха шефовете на три дирекции в Община Велико Търново – "Социални дейности и здравеопазване", "Образование, младежки дейности и спорт" и "Култура и туризъм", които тази година се обединяват в името на детето под слогана "Творим щастие".

"Миналата година Община Велико Търново получи наградата на УНИЦЕФ "Община, приятел на детето" и това ни задължава да бъдем още по-отговорни, още по-действени в това, което правим в подкрепа на децата и на семействата. Това е първото ни мероприятие, което правим съвместно в навечерието на най-хубавия празник 1 юни – Международния ден на детето. Това, което правим е с помощта на организации и институции и извън общинска администрация.", представи инициативата социалният директор в Общината Росица Димитрова.

Тя акцентира, че във връзка с намерението всички деца да бъдат обхванати в празничната еуфория, са проведени срещи и планирани мероприятия с уредниците на "Центрове за работа с деца и младежи" и кметовете. Празничните дни на забавленията ще се провеждат в кметствата и кметските наместничества на населените места в цялата община. При оформяне на програмата са взети под внимание и предложени от самите деца идеи за отбелязване на празника.

Гвоздей на програмата, която започна на 26 май, ще бъде дефилето на майки и татковци с техните бебоци – някои все още в количките, други – правейки първите си стъпки. Както обясни Росица Димитрова, целта е всички деца – от раждането до 18-годишна възраст, да станат част от празника и да се забавляват с родителите си, приятели и близки. Подкрепата за провеждането на бебешкия парад с колички е Училището за родители Happy mums в старата столица.

След като дефилират от Студентски стол до МДТ "Константин Кисимов", участниците в марша с колички ще бъдат поздравени от кмета на Общината, след което за забавленията пред театъра и на малките, и на големите, ще се погрижат клоуни и аниматори.

По майчинските "сборища" са разлепени плакати с програмата, за да може всички да се запознаят къде и кога ще се провеждат мероприятията, информираха организаторите.

"Надяваме се майки от програмата "инвитро" също да вземат участие с техните бебенца", каза още Росица Димитрова и представи данни, според които "от стартирането на програмата "инвитро", с финансиране от Общинския бюджет, до настоящия момент има 21 родени деца. Покана е отправена и към всички приемни семейства, заедно с децата. Целта е да включим всички възрасти в отбелязването на Международния ден на детето – 1 юни.", допълни Димитрова.

От сутринта в 9:30 ч. на 1 юни /неделя/ празникът започва и в парк "Марно поле". Спазвайки традицията от миналата година, публични и уважавани личности ще сложат старт, прочитайки приказки.

След това всеки, който желае, ще може да се изяви на сцената, разположена до фонтаните. На участниците ще бъдат раздадени с много любов балони, книжки и други дребни награди. 

Това, което предлагат като още забавления организаторите, е БодиАрт - рисуване на детските лица с боички; бой с възглавници; разходки с пони; масички за рисуване с осигурени учителки, които ще помагат на децата.

"Тези, които искат да се присъединят към парада на количките по главната улица, ще могат да го направят в 10:15 ч. Ще дефилираме не показ на количките, а ще дефилираме нашето добро отношение и приемственост към най-малките граждани на Велико Търново. Този празник е, за да покажем нашето отношение към малките болярчета. Да им покажем, че имаме желанието и възможността, и го правим по отношение на отглеждане, възпитание и обучението на децата в детските ясли, в детските градини и след това в училище.", каза шефката на образователната дирекция Пенка Игнатова.

Провеждането на мероприятията по повод 1 юни са в подкрепа на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

"Миналата година промотирахме празника под слогана "Творим щастие". Всички асоциираме щастието с децата – те са най-щастливите хора. А и тези деца, които сега участват в празниците, те са съзнателните граждани, които вече ще градят и ще развиват европейската столица на културата. В екипа всеки прави това, което може, затова се надяваме накрая да се получи нещо прекрасно.", допълни колегите си шефът на дирекция "Култура и туризъм" Нелина Църова и уточни, че те участват повече като логистика и техническо обезпечаване на събитията.

Третата голяма сцена, където децата ще могат да се забавляват, е площта пред Павилиона на щастието. Там също ще има аниматори. Предвижда се и оформянето на "европейска градина" в зелената площ пред павилиона. В засаждането с цветя, под ръководството на градинари и флористи, ще участват и самите деца.

Това, на което разчитат организаторите, е времето да бъде хубаво, за да може празникът да се првърне в незабравимо преживяване не само за децата, но и за тези, които не допускат детското у тях да умре.

1290991

Истинско мини стънт шоу с дрифт, акробатика и различни триковена мотори и бъгита ще демонстрират на 31 май /събота/ близо 40 малчугани и тийнейджъри на възраст от 3 до 13 години. Някой от малките моторжии ще въртят допълнително и педали на велосипеди, изпълнявайки атрактивни каскади.

Събитието е с начален час 17:00 ч. в парк "Марно поле" и се организира от Мото клуб "Стънт Тийм Хазарт” по повод 1 юни. То е сред инициативите на неправителствените организации и клубове от града в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата пред 2019 година.

Седем от децата, които ще се включат в мини мото събора край Павилиона на щастието са участници и в Международно състезание по стънт STUND BATTLE Велико Търново 2014. То се организира от Мото клуб "Стънт Тийм Хазарт” съвместно с Община Велико Търново, и е под патронажа на кмета Даниел Панов.

Зрелищната надпревара за трета поредна година ще се проведе на паркинга на хипермаркет МЕТРО на 6,7 и 8 юни. В състезанието ще се надпреварват петдесет от най-добрите стънтари от Русия, Беларус, Литва, Полша, Финландия, Франция, България и др, а главен съдия ще е доайенът в този вид спорт Дърти Джордж от САЩ.

В рамките на състезанието ще има детски шампионат за деца на възраст от 6 до 10 години.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар