Вход | Регистрация

БНБ: КТБ не е фалирала

БНБ: КТБ не е фалирала
Снимка: Sporta.bg
Повече за:

Корпоративна търговска банка не е фалирала и няма място за паника, заяви управителят на БНБ Иван Искров на извънредна пресконференция днес.

"Това е голяма, важна банка и е много важно да се опитаме да я стабилизираме, за да може да се върне към нормална дейност", заяви още Искров и допълни: "Нека не си бутаме къщата, без да има никаква необходимост."

Изявлението му идва, след като редица вложители изпаднаха в паника след атаката срещу банката в последната седмица и започнаха да изтеглят депозитите си. Според управителя на БНБ няма нужда от спекулации.


Иван Искров подчерта, че няма никакво отношение състоянието на КТБ АД към валутния борд и призова да не се правят такива спекулации повече. Решението на УС на БНБ се състои от няколко точки. На първо място БНБ поставя КТБ АД под специален надзор за срок от 3 месеца. Назначени са двама души за квестори – Христина Стамева и Славяна Данаилова.

УС на БНБ спира за 3 месеца изпълнението на всички задължения на банката и ограничава дейностите ѝ. Отстранени са членовете на Управителния съвет – четиримата изпълнителни директори Георги Христов, Илиан Зафиров, Александър Панталеев, Орлин Русев, както и членовете на Надзорния съвет – Цветан Василев, Светозар Сурлеков, Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди, Файсал Амур Мохамед Ал-Риями и Любомир Денев.

Искров подчерта, че Министерският съвет в лицето на премиера и министър Чобанов са запознати и БНБ има пълната подкрепа на правителството за излизане от тази ситуация.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар