Вход | Регистрация

БЦ П. Тръмбеш - приятел и партньор на бизнеса и хората

БЦ П. Тръмбеш - приятел и партньор на бизнеса и хората
Бизнес център – Полски Тръмбеш е създаден в началото на 2001 г. Финансиран е по проект “Заетост чрез подкрепа на бизнеса” (JOBS), който се изпълнява от Министерството на труда и социалната политика с подкрепата на Програмата на ООН за развитие.

Бизнес център - Полски Тръмбеш е регистриран като неправителствена организация на 31 август 2001 г. Регистриран като сдружение в обществена полза по ЗЮЛНЦ през 2002 г. в Централния регистър на ЮЛНЦ към Министерството на правосъдието.

Негов ръководител е Йорданка Димитрова.

Как помагат тя и екипът й на хората в малките населени места, колко хора са обучили през годините и с какви трудности се сблъскват при кандидатстването по проектите?

Г-жо Димитрова, как помага сдружението ви на местните хора?

Сдружението подпомага, насърчава и стимулира местната икономика като подкрепя семейния бизнес, микро, малките и средни предприятия, земеделски производители; социалната и професионална интеграция на безработните; привлича чуждестранни инвестиции; работи за устойчивото развитие на региона. Инструментите за подкрепа на бизнеса са финансови и информационни инструменти; както и обучение – център, лицензиран от НАПОО за извършване на професионално обучение по 32 професии. Прави и консултации, административни и технически услуги.

По колко проекта сте работили досега?

По 21 проекта, финансирани от различни донори. За 13 години сме обучили 18 000 човека и сме реализирали проекти с донорски пари и собствен ресурс за близо 23 милиона лева. Работили сме с различни партньори по проекти по ФАР, предприсъединителните фондове, проекти, финансирани от Норвежкото посолство, от Посолството на Кралство Великобритания и от 2007 година с проекти от структурните фондове на Европейския съюз. Освен в Полски Тръмбеш, Бизнес центърът е работил с фирми и безработни, както и с общинските администрации в Горна Оряховца, Стражица и Бяла (Русенско).

1339308

Трудностите? Казахте, че в началото е било добре, но след това е било по-трудно при кандидатстване по проекти -  сменяли са се насоките за изпълнението и отчитането им?

Имаше трудности. Това бе честата смяна на указания за изпълнение на договори, прекалено дългия период между кандидатстване и одобрение на проектите, забавяне в процеса на верификация, бавно възстановяване на средства по искания за плащане. Както и липсата на оборотни средства, с които да се постигнат заложените за изпълнение в проекта дейности,  и лошата комуникация с администрацията, която управлява програмата.

В началото наистина никой не знаеше какво прави, оперативните програми току-що бяха стартирали. Трудностите бяха много, но нашето и на мониториращите органи търпението беше достатъчно, за да се справим успешно.

От кой проект сте най-доволни и удовлетворени? А от кой проект обучаемите са най-доволни?

От всички проекти сме доволни, но най-леко се работеше по проектите на ФАР.

Обучаемите са доволни от всички проекти с оглед на предоставени материали, консумативи, нови знания и умения, създадената работна атмосфера и т.н. Доказателство за това са попълнените изходящи анкетни карти. Те показват, че сме постигнали максимална удовлетвореност у обучаемите при всеки проект.

1339307

Един от последните проекти е "Вземи живота си в свои ръце”?

Да. Центърът има богат опит от работата си с групи в неравностойно положение при реализацията на други проекти. Ние, съвместно със своите партньори и представители на публичния сектор работим активно с хора от маргинализираните групи с неравностойно социално положение и дълготрайно безработни лица с цел мотивация, професионална ориентация и приспособяване на човешките ресурси към изисканията на пазара на труда.

През януари 2013 г. завърши обучението на втората група лица по професия "Озеленител”. Изпълнена бе учебната програма, съобразена с държавните образователни изисквания на Националната агенция за професионално образование и обучение, съчетавайки теория и практика в Учебно-демонстрационния център, намиращ се в местността Ловен парк.

На 21 януари 2013 г. курсистите положиха изпит за определяне нивото на усвоения материал. Всички курсисти се справиха с финалния тест по теория и изпита по практика много добре.

Целта на обучението беше лицата, преминали през курса, да придобият първоначални знания и умения за работа в екип. След приключването му курсистите попълниха успешно изготвения от преподавателката тест.

Следващият проект по който работите е по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/.  С какво ще бъдете отново полезни?

Засега се разписва новата Мярка 16 от ПРСР. Все още не е подписано споразумението с ЕК. Нашата задача ще е да разпространяваме добри практики, да мултиплицираме полученият добър ефект при изпълнението на даден проект. При нужда можем да провеждаме професионални обучения и обучения по ключови компетенции.

Бизнес центърът е член на Националната селска мрежа и работи в тематичната група, разработваща новата мярка 16 за иновации и сътрудничество по Програмата за развитие на селските райони. Най-общо схемата е: конкретен земеделски производител иска да въведе някаква иновация в своята област.

Той дава задание на неправителствена организация да му намери подходящ научен институт – БАН, аграрен университет, да я направи. След това, ако е нужно обучение по въвеждането и внедряването на нововъведението, да бъде направено. Нашата роля, най-общо казано, е да мултиплицираме този добър опит.

* Срещата и отчетът по проектите бяха реализирани по време на пътуващ семинар за журналисти, организиран от Областния информационен център - Велико Търново.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар