Вход | Регистрация

Винарски изби от Троян ще участват на Международна изложба

Енолог от Италия определи нивото на конкурса като много висоko

Винарски изби от Троян ще участват на Международна изложба
www.bulfoto.com

Конкурсът за приза "Златен ритон", известен още като българските винени "Оскари" става международен. Съобщението направи проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), на пресконференция в Международен панаир Пловдив.

На организираната ежегодна дегустация на вина и високоалкохолни напитки, които са  част от програмата на Международната изложба за лозарство и винарство, се състезаваха 435 проби от вина, 86 от ракии и 10 от бренди на 27 фирми от страната, между които от Троян, Пещера, Ямбол. 

Професионално жури от четири комисии, включващи 20 енолози, за първи подбрани със специален тест, ще оценяват 108 бели и 112 червени вина от последната реколта, 42 бели и 131 червени от по-стари реколти, 4 вида розе и 10 вида шумящи вина, 6 вида ликьорни и 3 вида вермут. Съставът на комисиите ще се определя с жребий всеки ден, като постоянни ще остават само старши дегустаторът и чуждестранният енолог.

Пробите, получили оценки над 80 точки и претендиращи за "Златен ритон", ще бъдат подложени на допълнителни дегустации и на практика ще ги оценяват всички енолози, за да се гарантира най-голяма обективност при определяне на призьорите.

Двата типа дегустации – на вина от избите и на продукти от търговската мрежа, ще бъдат запазени.  Първите показват какво е нивото на технологиите и  качеството на последната реколта, а вторите са завършени напитки, които се предлагат на потребителите, поясни още председателят българската лозаро – винарска камара.

Националните дегустации за наградите на "Винария 2011" се провеждат  във Виенския павилион в панаирния комплекс в Пловдив и ще продължат от 7 до 13 февруари.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар