Вход | Регистрация

Земеделци против опростената схема за подпомагане

Те смятат, че прилагането й в този вид ще причини дългосрочни вреди на българското земеделие

Земеделци против опростената схема за подпомагане
Снимка: Север.бг

Като прибързано, недалновидно и непрозрачно е решението  за прилагане на опростената схема за подпомагане на малките земеделски стопанства у нас. 

Това смята РУС на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ след проведено извънредно заседание вчера във великотърновското село Арбанаси.

"Твърдим, че прилагането й в този вид ще причини дългосрочни вреди на българското земеделие. А въвеждането на подпомагане по опростената схема по този начин ще доведе до: нарушаване на основна цел на ОСП, а именно – устойчивото развитие на земеделските стопанства; предизвикване на изкуствено допълнително раздробяване земеделски стопанства; вълна от желаещи собственици  да получават средства, без да обработват реално земеделска земя и да произвеждат земеделска продукция.

Както и силен тласък на сивата икономика; маргинализация на населението от селските райони и заплаха за екологията и биоразнообразието, поради липса на контрол", пише в становището на РУС на НАЗ.

Мотивите са повече и от асоциацията имат желанието да ги изложат пред  всички заинтересовани от сектор "Земеделие".

Затова от НАЗ инициират провеждане на дебат с всички браншови и граждански организации по прилагане на опростената схема за малки стопанства поради липса на инициатива на правителството за широка обществена дискусия. 

Форумът ще се състои на 10 април, от 13.00 ч. в Интер Експо Център, в София.

 

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар