Вход | Регистрация

Между 4 и 8 лева струва килограм мед във великотърновско

Българите не са научени да консумират мед, смятат специалисти от бранша

Между 4 и 8 лева струва килограм мед във великотърновско
Снимка: Булфото

Между 300 и 350 кошера са необходими, за да може едно семейство да се издържа от отглеждането на пчели. Така смята Валентина Петрова, заместник-председател на Съюза на пчеларите във Велико Търново.

Самата тя в момента се грижи за 172 кошера с пчелни семейства. Стартирала е преди 2 години по мярката "Млад пчелар" от Програма за развитие на селските райони. Започнала е с 69 кошера. Поставила си е за цел на петата година от Програмата да има 240 кошера. И, макар че семейството й е пчеларско, за "медения бизнес" се грижи сама. През 2010 година е произвела около 4 тона мед.

Освен качеството, за което истинските пчелари гарантират, определяща за реализирането на продукта остава и цената. В момента тя е между 4-5 лв., при директните продажби достига до 6-7 лв. В магазинната мрежа пък стартовата цена е 8 лева. За сравнение, Петрова посочи Германия, където цената на килограм мед е 8-9 евро. Като причина изтъкна факта, че там хората имат висока здравна култура, което се отразява и на потреблението на пчелни продукти.

Според Валентина Петрова, при всички направени разходи, цената за килограм излиза около 9.50 лв. Тази цена обаче в България не продава. За да реализират продукцията си, пчеларите предлагат на фирми да изкупуват пчелните продукти, което автоматично сваля цената.

Младата пчеларка вече знае, че, ако един пчелин е създаден по програмата ''Млад фермер'', то възвръщаемост на вложените средства се очаква едва след 4-тата година. По думите й обаче това е работата, от която не могат да те съкратят и в същото време имаш възможността да си най-близо до природата.

Районът в България с най–добро пчеларство, според Валентина Петрова, е Северен централен. Конкурентни в това отношение са районите на Видин и Добрич.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар