Вход | Регистрация

Нелоялен концесионер - заплаха за дребния бизнес в Търново?

Опасенията на дребните и средни предприемачи се основават на допълнителен анекс, който фирмата иска да се гласува от Общинския съвет

Нелоялен концесионер - заплаха за дребния бизнес в Търново?
Снимка: Север.бг

Собственици на малки павилиони на спирки във Велико Търново са разтревожени от ралната опасност от фалит. Притесненията им си имат име - фирма "Медиаконтакт България" ООД, представител на международната компания Mediacontact Ltd., която е създадена през 1996 г. в Унгария.

Скандалът с въпросната фирма се заформи във Велико Търново още през 2009 г., когато стана ясно, че концесионерът не изпълнява поетите според 25-годишния срок на договора ангажименти. Инвестициите, които фирмата е обещала да вложи за подмяна и поддръжка на автобусните спирки и таксиметровите колонки е в размер на 1 030 000 лева без ДДС. А съоръженията, в които да ги вложи, срещу това да използва площта върху тях за поставяне на рекламни пана, са 115.

1164301

От близо 10 г. фирмата развива дейността си на българския пазар чрез обществените рекламни площи, улични аксесоари и информационни мрежи, които трябва да отговарят на изискванията на рекламодателите, обществото и градската среда.

Подмяната на съоръженията е започнала в началото на 2008 година и по план е трябвало да завърши до края на 2009 година, гласи информация на сайта на фирмата.

И тук идва противоречието, което събужда основателни подозрения у дребните предприемачи в този бизнес, относно прозрачността на истинските намерения в дългосрочен план на този правен субект. Според публичната информация, която концесионната фирма е оповестила, за 6 г. на територията на Горна Оряховица са изградени 4 спирки, а във В. Търново – 39, а не, както е записано в договора - 115.

"Това е фирма, която се опитва да наложи монопол и търси всякакви възможни начини във всеки един град. Сега използват концесиите на спирките, по друг начин използват търговски обекти на общинска площ, за които има насрочени търгове. Когато този търг е в пълното си право, те се явяват, дават убийствена цена, всеки казва :"Не" и тя играе, докато спечели."

С концесията на спирките обещават поставяне на временни съоръжения, в които ще се продават цигари и бързооборотни стоки и ще изработят спирки. Ние, които се занимаваме с такъв тип дейност, имаме такъв тип магазинчета и даваме достатъчно хляб в този град, в един момент загиваме.", казват загрижените за бъдещия си бизнес дребни собственици.

Опасенията им идват и от факта, че "Медиаконтакт" е дъщерна фирма на "Булгартабак".

"Те са закупили за България 125 чисто нови буса. Само за нашия регион пускат 15. Уж това ще са бусовете, които ще обслужват техните лавки. В същото време притежават 90% от портфолиото на всички цигари в България и тръгват по всички обекти на "Лайтс", "Филип Морис", което значи, че тези фирми заминават. Колкото фирми се занимават с дистрибуция на цигари, всичките хора по веригата ще отидат на борсата, а монополиста ще си назначи свои хора. Има проектозакон, според който разпространението на тютневите изделия да бъде само в определени места. Приемат ли го, ние сме до там!

А цигарата е много специфичен продукт. Свършват ми цигарите, обръщам се и си вземам. Мен не ме интересува, че там продава еди-кой си. Просто това ми е най-близкото място. И, когато обхванат всяко възлово място, в един момент ние умираме! Няма да имам възможност да плащам нито заплати, нито наем. Затварям! Не мога да се ориентирам в друга дейност – ние сме от 10 г. на пазара. В един момент фирмата ми с 30 човека, на които осигурявам работа заминава, търговският екип, пак с десетки работници – заминава и така – всички по веригата.", обезпокоена коментира Даниела Колева, една от многото собственици с дребен бизнес.

По думите й, осъществява комуникация със софийско сдружение, което е в защита на разпространителите на тютюневи изделия. Според тяхна информация "лавките" ще се поставят като процент на жителите в съответното населено място.

"Ако Велико Търново е с 62 хил. жители, ще бъдат сложени 62 обекта. Ако сложат 30 техни лавки, които ще отговарят на условията, всичките останали 30, т.е. ние, ще трябва да отговаряме на хиляди условия – пак инвестиции. Ще се увеличи корупцията, ще ни побъркат от проверки, за да ни изкарат, че нещо не е на ред и да не ни допуснат ние да продаваме цигари.", обясни черните си прогнози Колева.

В подкрепа на дребните собственици застана и заместник-председателят на Общински съвет – Велико Търново Румен Димитров, който изрази категоричната си позиция по въпроса:

1164299

"Ние търсим диалог и изразяваме нашата позиция, че не сме съгласни да бъде унищожен дребния бизнес в град и община Велико Търново. Мисля, че кметът и Общинския съвет трябва да седнем и да помислим какви условия можем да създадем за подобряване на средата за развитие на дребния и среден бизнес. Това бе заложено в програмите и приоритетите на всеки един кандидат-кмет, вкл. и на Даниел Панов.

Затова нека това бъде провокацията, за да се седне на една маса и да се разговаря в правилната посока, а не в посока на нагнетяване на напрежение и нарушаване имиджа на Велико Търново - все пак сме един от 4-те града кандидати за Европейска столица на културата през 2019 г. Затова категорично изразяваме несъгласие с анексирането на концесията. Това трябва да бъде знак да се поиска окончателно становище – ще продължават ли и докога.".

Общинският съветник наблегна на това, че проблемите не трябва да бъдат решавани от определени групи, групировки, формирования и организации. "Не трябва да се създават условия за противопоставяне на нашата общественост.", призова Димитров. Той припомни, че от години е осветлявал и излагал факти за движението на процесите и взаимоотношенията между концесионера и Общината.

"В писмо до нас те съобщават, че изпитват трудност за реализиране на намерението си. Ако към настоящия момент рекламният пазар не е изгоден за фирмата, както сами съобщават, то съществуват достатъчно условия да бъде прекратена концесията и да дадат възможност да влезе някой друг в тази пазарна ниша.", коментира още Димитров.

На срещата, по повод изявлението му стана ясно, че за годините, в които фирмата-концесионер е на пазара в старата столица, не са взети никакви мерки от местната власт, по отношение прекратяване на довора за неизпълнение, с изключение на няколко дискусии в Общинския съвет и публикации в медиите. Концесията е дадена с рекламна дейност, а анексът, който става ябълката на раздора и отново разпалва скандал, се опорочава с искането на фирмата за чисто търговска дейност.

Към настоящия момент няма становище на администрацията по този казус, а единствено е внесено предложение от "Медиаконтакт". Има единствено и само входирани предложения към Общински съвет-Велико Търново, уточни Димитров и допълни, че диалогът между администрация и съветници ще бъде факт тогава, когато бъде входирано становището на администрацията, респ. на кмета Даниел Панов - "За или против създаване на анекс към концесията?".

"Трябва да бъдем максимално крайни в своето решение – ако останат, да се задължат да изпълняват поетите ангажименти или да се търсят законовите, регламентирани в концесията взаимоотношения, за да се прекрати същата. Крайно време е да изразим своята нетърпимост, когато виждаме великотърновци по време на дъжд, сняг, бури и виелици да стоят без съответните приспособления – спирки, навеси или каквото и да е там. Трябва да бъдем максимално чувствителни към подобни явления и да търсим начин за тяхното решаване. Законът е много ясен и ние сме избрани, за да го прилагаме.", заключи общинският съветник.

Според процедурата, внесеното от "Медиаконтакт" предложение трябва да бъде препратено до кмета за становище. Когато той го входира, тогава започват "истинските дебати" с факти. "Правилникът предвижда още материалите за комисиите да бъдат входирани до 17:00 ч. днес, затова заявяваме превантивно публичната си позиция", каза в заключение Румен Римитров.

На заседанието на Общинския съвет, което ще се състои на 30 януари, ще бъдат разгледани много сериозни и важни точки от дневния ред, анонсира зам.-председателят на местния парламент.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар