Вход | Регистрация

Отпускат над 163 млн. лв. за предприятия и ферми

Средствата са по Програма за развитие на селските райони

Отпускат над 163 млн. лв. за предприятия и ферми
thinkstockphotos.com

Повече от 163 млн. лева отпуска ДФ "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Средствата ще помогнат за осъществяването на инвестиции по 207 одобрени проекта по мерките 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” и 121 "Модернизиране на земеделските стопанства”.

Подкрепените предложения по мярка 123 на предприятия от хранително-преработвателната промишленост са 204 на брой. Голяма част от тях са в сектор "плодове и зеленчуци”. Кандидат от Търговище ще инвестира в преработката на биомалини и замразени малини, а бенефициент от Кюстендилска област – в нова техника за приготвяне на сладко.

С пари по мярката ще бъде финансирано и купуването на тунелни оранжерии за сушене на билки и линии за обработката им. Подкрепени са различни проекти за производство на компоти, пюрета, консерви и др.

Финансиране спечелиха и проекти за сурови и печени ядки, масла и мазнини, като бенефициентите се насочват основно към производството на белено слънчогледово семе, печени фъстъци, бадеми, царевични пуканки или бутилирано и наливно олио.

Някои от одобрените предложения са за производство на бели и червени вина. Тези предприятия ще извършат строително-монтажни дейности и купят бъчви от американски и френски дъб, лабораторни реактиви и консумативи, хроматографски вани, винификатори и др.

ДФ "Земеделие” одобри и няколко проекта за ремонт и модернизации на мандри и технологично обновяване на месопреработвателни предприятия.

Средства по мярка 123 получават и предприятия, които ще инвестират в производство на енергия чрез преработка на биомаса от растителни и животински продукти. Те ще купят технологично оборудване, включително линии за производство на екобрикети от биомаса, инсталации за производство на дървени въглища и др.

Подкрепените проекти по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства” са три. Те ще получат 1 578 245 лв. Първият бенефициент ще купи техника за обработка на винени лозя, вторият ще изгради силозно складово стопанство за съхранение на зърно и административно-битова сграда, а третият ще планира да приведе птицефермата си в съответствие със стандартите на Общността.

<<Sever.bg във Facebook>>

 



ДФЗ
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар