Вход | Регистрация

Позволиха строеж на втора фотоволтаична централа до Самоводене

Инвеститорът е софийската компания “Балкански етно къщи”, дъщерна фирма на “АСМ-БГ Инвестиции”

Позволиха строеж на втора фотоволтаична централа до Самоводене

Общинският съвет във Велико Търново даде съгласието си върху 327 дка пустеещи земи около Самоводене да бъде направена фотоволтаична централа, съобщава „Янтра днес“.

Инвеститорът е софийската компания “Балкански етно къщи”. Проверка на вестника показа, че тя е дъщерна фирма на “АСМ-БГ Инвестиции”, която вече усилено изгражда постаментите и базите за електроцентралата за ток от слънцето в землището на Самоводене.

Подкрепям инвестиционните намерения на двете фирми, защото основен инвеститор чрез тях се явява корейският гигант “ДЕУ”, земята сега е напълно пустееща, а с двете фотоволтаични централи ще се създадат поне 40 постоянни работни места, коментира кметът на Самоводене Николай Милаковски. Той заяви, че води преговори с корейците да изградят за тяхна сметка слънчеви панели върху детската градина, училището и съблекалните на стадиона в Самоводене.

Като невярна определи Милаковски тиражираната информация, че при строежа на първата фотоволтаична централа в Самоводене са излезли археологически останки. Обект на иманярски разкопки е римският път до стария път за Хотница, посочи Милаковски.

Там наистина има археологически останки, теренът е разоран от иманярите, но мястото е на 2-3 км източно от слънчевите централи. Милаковски отрече фотоволтаиците да се намират върху старите кариери, където преди векове са вадени камъните за строежите на Никополис ад Иструм.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар