Вход | Регистрация

Портних: Европейските лидери говорят за Варна

Европа се простира от Виго до Варна, каза вчера Жан Клод Юнкер

Портних: Европейските лидери говорят за Варна

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му са останали с отлични впечатления от Варна и организацията по време на визитата им в края на август. Това е споделил чуждият държавен глава с кмета на морската столица Иван Портних. 

"Имаше отличен отзвук след посещението Еманюел Макрон. Все по-често лидерите на Европа говорят за Варна. Вчера в словото си при откриването на новия политически сезон в Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа се простира от Виго до Варна. На 3 октомври Варна е домакин на срещата между лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия. Това са събития, които поставят града ни на картата на Европа”, коментира Портних в предаването "Зала Пленарна” по Дарик. 

Завършването на бул. "Левски” ще преразпредели трафика в града и ще даде ефект за десетилетия напред, смята кметът. По мащаб и сложност той сравни проекта с изграждането на Аспарухов мост. Отсечката от кръстовището с бул. "Цар Освободител” до ул. "Девня” ще минава под "Владислав Варненчик” и "Сливница” и идващите от магистрала "Хемус” ще могат да избегнат преминаването през центъра на града на път към курортите

"Колегите работят денонощно, защото има сложни отчуждителни процедури за 200 имота и отделни детайли се препроектират. Ще се работи от двете страни на отсечката, която трябва да е завършена до следващото лято”, обясни кметът.

Друга отсечка, която ще облекчи значително трафика, е продължението на "Сливница” до "Атанас Москов” и качването на "Хемус”. За двата проекта Варна ще получи 85 млн. лв. от държавата.  

Предстоят ремонти също на пътя за "Златни пясъци”, старата част на булевард "Левски”, "Съборни”, "Осми приморски полк”, "Приморски”, "Студентска”, "Георги Бенковски”, "Ана Феликсова”, "Цар Борис III” във "Виница”, "Народни будители”, "Първи май” и разширението на "Мара Тасева” в "Аспарухово”. 

"Проектите, по които работим, надвишават 250 млн. лв. Предстои ни много активен строителен сезон. Заслужава си да изтърпим малко, защото плюсовете ще бъдат огромни”, добави Портних. 

След рехабилитацията на всички отсечки парите, които досега за отивали за запълване на дупки, ще бъдат пренасочени за ремонти на малките улички и облагородяване на междублоковите пространства, посочи кметът. 

Общинските училища са в пълна готовност за първия учебен ден. През лятото са ремонтирани 30 сгради, както 22 детски градини. През следващата години предстои мащабно обновяване на 7 училища и 3 детски градини.  

източник: dariknews.bg Докладвай за нередност в статията
Добави коментар