Вход | Регистрация

Пчеларят Румен Рачев: Светът няма да загине...

Генно-модифицираната рапица изгони пчелите

Пчеларят Румен Рачев: Светът няма да загине...
личен архив

От няколко години в Плевенска, Врачанска и Кюстендилска област се наблюдава на пръв поглед безпричинно изчезване на пчели и цели пчелни семейства само за едно денонощие. Още Айнщайн е предрекъл, че на хората им остават четири години живот, след като пчелите загинат. Подобно пророчество е направила и баба Ванга.

За мнение по въпроса екипът на Север.бг се обърна към Румен Рачев от Русе, който от 7 години се занимава с пчеларство и е потомствен земеделски производител - отлежда плодни дръвчета. В тази нелека задача подкрепа получава от брат си, Маргарит Рачев, който е инвестирал средства в този отрасъл.

Г-н Рачев, как стоят нещата в Русенския регион и има ли някаква истина в "предзнаменованието" за изчезването на света?

Изчезването на пчели действително се наблюдава и в Русенския регион. При прегледа на кошерите в топъл ден, над 12 градуса по Целзий, установих липсата на 10 семейства, а това поражда причина за възникване на кражба на мед от празния кошер. По този начин пчелите се настървяват към нападение над по слабите семейства в самия пчелин и това носи единствено загуби на пчеларя. Решението е да се прибере инвентара – питите с мед и празни такива - в сандък за съхранение или пригодено за целта складово помещение.

 А що се отнася до Теология и Теософия - тук в това измерение ще останат примерно ромите или не еволюиралите души. Другите, под формата на земетресение и масово бедствие ще се оттърват от физическите си тела, за да могат да преминат в следващото измерение за своята еволюция, където вибрациите са по-високи и физическите тела се разграждат. Така че, за свършек на света е силно казано.
Ще използвам една сентенция:  "Случайности съществуват само за невежи и непосветени хора". Защо мисля така? Завършил съм Рейки втора степен и боравя със символи. За нас времето и пространството са величини, с които работим, като създаваме ситуации - пресечна точка във време и пространство и то важи назад и напред във времето....но това е друга тема.

Трансформация в световна величина за да напуснат еволюиралите души планетата Земя - да такава е възможно да има.

Според някои учени нарасналата употреба на мобилни телефони и увеличеното излъчване на вълни стои зад изчезването на пчелните семейства? Има ли истина в това?

Аз не разполагам с нужните технически средства, за да установя дали причината се дължи на използването на мобилните телефони - фактите са налице. Има една друга вероятна причина - генно-модифицираното растение "рапица", която се използва за производство на биодизел. По време на рапичния медосбор пчелите освирепяват, а при пашата на акация, липа и слънчоглед са спокойни и си гледат работата.

Според Вас коя е тогава причината за намаляването на семействата?

За мен причините са много и всяка води до прогресивно намаляване на пчелните семейства. Например няма как с 1000 лева да купиш 3 тона захар, за да поддържаш силни семейства. А годишно едно пчелно семейство консумира 50 кг. захар.

***

Конкретен отговор за загубите в бранша в Русенски регион Румен Рачев нямаше. По думите му такава информация могат да дадат от Българския пчеларски съюз и то след като получат данни от своите членове. За развитието на пчеларството в региона той сподели, че обмяната на информация между пчеларите е индивидуална.

Румен всеки ден пътува на 12 км. от Русе в едната посока, за да работи на пчелина. Категоричен е, че изсичането на дървета е повлияло на добива на мед. Въпреки, че получава безвъзмездна помощ по Мярка 141 на Програмата за развитие на селските райони, русенският пчелар смята, че "от тази работа не се печели. За да си рентабилен е нужно комерсиалното печалбарство - от захар да правиш мед."

В случая обаче "крилатите работнички" му отварят вратичка за преживяване, ако управляващите решат да вдигнат пенсионната възраст при мъжете от 65 на 70 г...

Ако света не загине...






Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 Румен Рачев 29.03.2011 | 15:56
На третата година при проверката от оторизираните служители трябва да покажа изпълнени междинните цели по "Мярка 141" - т.е. 62 пчелни семейства с кошерите и 11дка засадени трайни насаждения. Според мен средствата са крайно недостатъчни, тъй като едно семейство консумира годишно 50кг захар, а за 62 семейства са ми необходими 3 тона захар. С това допълнение се надявам цифрите да са разбираеми за читателя.