Вход | Регистрация

Разходите и високите цени „смачкват“ земеделците

Специалистите очакват добри стопански резултати през 2014 г.

Разходите и високите цени „смачкват“ земеделците
Снимка: sxc.hu

Разходите на декар обработваема площ са достигнали до 150-160 лева. Тези увеличени разходи и ниските изкупни цени на зърното удариха земеделските стопани през 2013 г., отчита председателят на Регионалния съюз на земеделските кооперации в Свищов -"Дунав 2000” Игнат Ангелов, цитиран от Агенция "Фокус".

Като неблагоприятна тенденция за земеделските стопани през тази година той определи повишаването на цените на основните продукти за производство – торове, семена, препарати, течни горива, амортизации и др. В същото време през тази година земеделските производители са били ударени и от ниските изкупни цени на зърното. Тази година цената на зърното в България е паднала с 40-50 % сравнено с миналата година.

По думите на Игнат Ангелов тези цени даже и при високи добиви водят до загуби при основните култури – пшеница, царевеца. Обяснението на Ангелов е, че е световна тенденция намаляването на изкупните цени на зърното заради повишеното производство. Той подчерта, че на западните пазари това намаление е 6 – 8 до 10%, а в България - намалението е 30-40%.

''Това поставя под съмнение бъдещето нормално развитие на зърненото производство, за което са необходими много сериозни мерки от страна на държавата и на обществото. Ако искаме да потребяваме три пъти на ден земеделска продукция – хляб, месо, мляко, плодове и зеленчуци, то ние трябва да насърчаваме, да субсидираме, да осигуряваме производството на тези земи за трапезата на българския народ'', е категоричен Игнат Ангелов.

Иначе състоянието на есенниците в Свищовско е много добро, културите са добре подхранени и с изравнени посеви, отчита Ангелов.

Той отбелязва още, че според специалиста по селекция на пшеница проф. Иван Панайотов, през новата 2014 година могат да се очакват добри стопански резултати.

През следващата година пшеницата в региона като площ ще запази размера си – около 80 хиляди декара. През следващата година ще продължи и поддържането на опитния експериментален учатсък за зърнени култури в село Царевец под ръководството на проф. Панайотов, отчита още Ангелов.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар