Вход | Регистрация

Родни овцевъди с ноу хау от Испания

Родни овцевъди с ноу хау от Испания
Снимка: Север.бг

Ползотворна среща и обмяна на добри практика. Така великотърновецът Симеон Караколев и председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна (НАРСПБМ) определи гостуването на 43-ма български овцевъди в Испания преди дни.

Членовете на организацията посетиха няколко местни овцеферми и мандри в околностите на испанската столица Мадрид и Саламанка, информира Фермер.бг.

Целта бе обмяна на опит и ноу хау между българските и испанските животновъди. Домакините получават европейски субсидии и национални доплащания, които се изчисляват общо за стопанството – за притежаване на животни и на земя, а не за глава добитък, както у нас. Отглеждането на овце в Испания е максимално оптимизаран и механизиран процес. В една от посетените испански овцеферми едно семейство от трима души отглежда 600 животни.

"Най-силно впечатление ни направи, че животните са много добре гледани и хранени. Храненето е само на ясла, а ние ги водим нашите животни на паша. Фуражът там е евтин.  Има и автоматизирано отглеждане на овцете по почистване, хранене и доене, което ние правим на ръка", похвали се за Север.бг Галин Ганев, овцевъд от Пчелище.

Българската група посети и станция за преценка на кочове от породата Асаф, запозна се и с ранно отбиване и захранване на агнета, както и с дейността на една от големите развъдни асоциации в Испания, информира още Фермер.бг.

НАРСПБМ от седем години е в контакт с Испанската асоциация на овцевъдите, отглеждащи породата Асаф. Асаф и Аваси са двете основни породи овце, които се отглеждат в този регион на Испания..

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар