Вход | Регистрация

Свищовският завод "Свилоза" прекратява работа от следващата седмица

Свищовският завод "Свилоза" прекратява работа от следващата седмица

Предприятието за производство на целулоза - "Свилоцел" - Свищов е в процес на спиране и от следващата седмица няма да работи, съобщи мажоритарният собственик на "Свилоза" АД - Красимир Дачев.

Причината за спиране на производството е падналата цена на целулозата на международните пазари с близо 50%, предаде агенция "Фокус".

"Взехме решение сега в началото на годината да спрем да продаваме под себестойност. Международните пазари се сринаха и от 550 евро, цената на целулозата падна на около 400 долара, а в същия момент цената на дървесината в България продължава да се вдига", каза Дачев.

В "Свилоцел" работят около 360 души, но в другите фирми, които обслужват производството са ангажирани още стотици. Работниците от "Свилоцел" ще бъдат пуснати в платен годишен отпуск, за да се ограничат загубите.

"Спираме производството - поясни Красимир Дачев, защото складовете ни са пълни с 8-9 хил. тона - имаме непродадена продукция за два месеца. Решихме да не продаваме под себестойност, тъй като всеки тон произведена продукция е загуба за нас".

Според Дачев, ако сега се спре работа, разходите ще се ограничат до под 1 млн. лв. на месец, а ако производството продължи - загубите ще надхвърлят 3 млн. лв. месечно.

Прогнозата на мажоритарния собственик на "Свилоза" АД е завода да възстанови работа в края на март.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар