Вход | Регистрация

Слаб интерес на земеделски производители за минимални помощи

Слаб интерес на земеделски производители за минимални помощи
Снимка: iNews

Слаба е активността на плевенските земеделци по схемата de minimis, се казва в информация на пресцентъра на ДФ ”Земеделие” – Разплащателна агенция.

Все още не установено дали причината е недостатъчната информираност на производителите в областта, или неефективната комуникация на Областната дирекция "Земеделие” с потенциалните бенефициенти по програми.

49 заявления за помощ de minimis са подадени в Област Плевен. Заявленията за цялата страна са общо 1 865. Изплатени са 49 694 лв. на 41 бенефициенти от Плевенско, като общо изплатените средства за страната са близо 1 495 000 лв. на 1 850 бенефициенти. Държавната помощ покрива част от разходите за производството на зеленчуци за купуването на семена, разсад, минерални торове, продукти за растителна защита и/или поливна вода. Подпомогнати са земеделски производители, отглеждащи зеленчуци: полско и градинско производство на домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, лук, главесто зеле и оранжерийно производство на домати и краставици. Най-много заявления са подадени в областите Пловдив – 451 броя, Пазарджик – 195 бр., Хасково – 187 бр. и Бургас – 125 бр.

По схема de minimis за зеленчуци срокът за подаване на заявленията беше от 29 юли до 13 август 2013 г. Срокът за сключване на договорите бе 30 август – 10 септември, а изплащането на средствата  – 16 септември.

По схемата de minimis за производство на плодове и десертно грозде подадените заявления в Област Плевен са 15 броя за 44 хектара от 1697 броя за 7 685 хектара за цялата страна. Държавната помощ се предоставя за поемане на част от разходите за производството на плодове и десертно грозде за закупуването на торове, продукти за растителна защита и поливна вода. Подпомагат се земеделски производители, отглеждащи овощни култури: ябълка, праскова, кайсия, череша, слива, вишня и круша и десертно грозде. Най-много заявления са подадени в областите Сливен – 310 бр., Пловдив – 238 бр. и Бургас – 214 бр. По схемата de minimis за зеленчуци срокът за подаване на заявленията бе 30 август-13 септември. Договори се сключват от 30 септември до 11 октомври , а средствата ще бъдат изплатени до 18 октомври 2013 г.

Sever.bg във Facebook >>



Източник: infoPleven
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар