Вход | Регистрация

Търновски пчелар с доклад на Международна конференция

Тема на Тодор Найденов е "Опитите на пчеларите да се справят с проблемите в сектора"

Търновски пчелар с доклад на Международна конференция
Снимка: Север.бг

Пчелар от Велико Търново е поканен да изнесе доклад по време на Международна конференция "Пчеларският сектор в Европа: състояние и перспективи”, която ще се проведе на 15 ноември, в София. 

Темата на презентацията на Тодор Найденов е на тема "Опитите на пчеларите да се справят с проблемите в сектора". Заедно с него в доклада ще се включи и Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените пчелари у нас. Той ще засегне три въпроса - увеличената смъртност на пчелните семейства, липсата на интеграция на сектора в селското стопанство и несъответствията на вложения труд, получените доходи, и потребностите на сектора.

Найденов ще бъде и модератор на панел - "Бъдещето на пчеларския сектор". 

"Идеята за пчеларски форум се роди по време на Национална среща на пчеларите в Елена и се доразви по време на гостуването ни на международна среща-дискусия и изложение в Брюксел. Оформи се окончателно след като не бе постигнато споразумение между ЕП и ЕК да бъде субсидирано пчеларството с директни плащания за пчелно семейство. Тъй като се оказа че в сравнение с другите сектори на селското стопанство, пчеларите остават без директни субсидии. Парите за Пчеларската програма за България е намалена значително за следващия тригодишен период - 2014 - 2015 - 2016 г. А и от 30 000 пчелари у нас, близо 1000 само са субсидирани", обясни преди срещата Найденов. 

По думите му, целта е чрез форума да се разберат начините на финансиране и какви възможности предвижда ЕК към националните правителства да субсидират сектора, както и да изяснят проблемите, и да се регламентират в искания към управляващите.

Сред докладчиците ще е и Димо Димов, биопчелар от Елена, който ще говори за биологичното пчеларство.

Близо 100 пчелари от България се очаква да присъстват на международния пчеларски форум в столицата. Негов организатор е евродепутатът Мария Габриел.

В конференцията ще участват представители на Европейската комисия и Европейския парламент, на земеделски сдружения от България и Европа.

Писмено приветствие ще бъде отправено от комисаря по земеделие Дачиан Чолош, а с видео обръщение ще се включи комисарят по здравеопазване Тонио Борг. Официалните приветствия ще бъдат допълнени от Етиен Брюно, председател на Работната група за мед на Европейската асоциация на земеделските производители COPA-COGECA, Михаил Михайлов, председател на СБПС и доайенът на българското пчеларство Кирил Киров.

Програмата на конференцията обхваща три тематични панела.

Първият ще очертае проблемите, изпитанията и предизвикателствата пред пчеларството в България и ЕС. Вторият - действията за подобряване на положението в сектора на пчеларството, а третият - бъдещето на пчеларския сектор.

След конференцията участниците ще имат възможност да дегустират български мед и пчелни продукти.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар