Вход | Регистрация

Финансисти и застрахователни агенти с най-високи заплати

Това сочат данните на Териториално статистическо бюро /ТСБ/ - Велико Търново за третото тримесечие

Финансисти и застрахователни агенти с най-високи заплати
Снимка: Thinkstock/Guliver

631 лева е била средната месечна работна заплата във Великотърновска област през септември. Това сочат данните на Териториално статистическо бюро /ТСБ/ - Велико Търново. В сравнение с предходните месеци август и юли тя се е увеличила с около 30 лева.

През третото тримесечие на 2013 г. средната месечна работна заплата в областта остава същата както през предходното тримесечие -  612 лв., която е със 180 лв. по-ниска от средната за страната, показва справката на ТСБ. В сравнение с останалите области на страната по равнище на работна заплата област Велико Търново е на 14-то място.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата спрямо предходното тримесечие, са "Добивна промишленост”- с 12.4%, и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 4.6%.

През третото тримесечие на 2013 г. средната месечна работна заплата в област Велико Търново нараства с 4.4% спрямо третото тримесечие на 2012 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 11.8%, и "Хуманно здравеопазване и социална работа ” - с 10.5%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2013 г. в областта са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности: "Финансови и застрахователни дейности” - 1 037 лв., "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 020 лв., "Държавно управление” - 856 лева. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: "Административни и спомагателни дейности” - 369 лв.; "Хотелиерство и ресторантьорство” - 392 лв. и "Други дейности” - 404 лева.

През третото тримесечие на 2013 г. наетите в  обществения  сектор  са  получавали  средно по 725 лева, а в частния сектор - по 554 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2013 г. в обществения сектор нараства с 3.0%, а в частния сектор - с 4.9% По предварителни данни на Териториално статистическо бюро - Велико Търново, наетите лица по трудово и служебно правоотношениекъм края на септември 2013 г. се увеличават с 2.0 хил., или с 2.7% спрямо края на юни 2013 г., и са 74.7 хиляди. Най-голямо увеличение на наетите лица е регистрирано в икономическите дейности "Административни и спомагателни дейности”  - с 11.7%,  "Професионални дейности и научни изследвания” - с 10.4% и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 6.9%.

Спрямо края на второто тримесечие на 2013 г. най-голямо намаление на наетите се наблюдава в дейностите "Култура, спорт и развлечения” - с 6.7%, и "Хотелиерство и ресторантьорство” - с 4.3%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост” и Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 28.0 и 15.4%, сочи докладът на статистиката.

В края на септември 2013 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 0.5 хил., или с 0.6% повече в сравнение със същия период на предходната година. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономически дейности "Преработваща промишленост " - с 0.9 хиляди и "Административни и спомагателни дейности” - с 0.7 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности "Други дейности” - с 46.4% и "Административни и спомагателни дейности” - с 37.3%.

В края на второто тримесечие на 2013 г. 66.9% от всички наети са работили в частния сектор.

<< Sever.bg във Facebook >>







Докладвай за нередност в статията
Добави коментар