Вход | Регистрация

Читалища, Общини и земеделци с пари от ДФЗ

С част от тях ще се ремонтира храм в Летница

Читалища, Общини и земеделци с пари от ДФЗ
Снимка: Thinkstock/Guliver

44 проекта одобри Държавен фонд "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони. Те са на обща стойност 55,2 млн. лв. 

Инвестиционните предложения са по мерки 121 "Модернизиране на земеделските стопанства, 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”, 313 "Насърчаване на туристическите дейности”, 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони", 322 "Обновяване и развитие на населените места". 

По мярка 121 фонд "Земеделие” одобри три проекта, които ще получат над 590 000 лв. Единият е за реконструкция на помещения за отглеждане на прасета, другият предвижда създаване на 43 дка насаждения от череши, а третият е за купуване на земеделска техника, капково напояване и сондажен кладенец за отглеждането на 238 дка бадеми. По Мярка 226 е одобрен общински проект за реконструкция и изграждане на съоръжения за гасене на пожари – над 290 000 хил. лв.

Две инвестиционни предложения на сдружения и четири на общини ще бъдат подкрепени с 2,1 млн. лв. по мярка 313. Те предвиждат създаване на постоянна изложба на местно етнографско и културно наследство и експонирането му с компютърните технологии, изграждането на спортни пътеки и спортно-туристически атракции, реконструкция на екопътеки, купуването на сцена и оборудване към нея.

Други 25 проекта ще получат над 47 млн. лв. по мярка 321.

Повечето от тях са общински и предвиждат изграждане и реконструкция на водопроводни мрежи и пречиствателни станции за отпадни води. С друга част от средствата читалища ще обновят материалната си база и създадат културни мобилни центрове. С пари по мярката ще бъдат финансирани и инвестициите на две сдружения с нестопанска цел в изграждане на център за предоставяне на информационни и комуникационни услуги и в младежки център.

По Мярка 322 са подкрепени седем проекта за реконструкция и модернизация на читалища и един за ремонт на църквата "Св. Вмчк.Теодор Тирон" в Летница. Те ще получат 5,1 млн. лева.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар