Вход | Регистрация

"Свилоза" - Свищов замрази мегапроект за 250 млн. евро

"Свилоза" - Свищов замрази мегапроект за 250 млн. евро

Свищовският завод за производство на целулоза замрази мегаинвестиционния си проект за изграждането на фабрика за производство на хартия, пише в. "Янтра Днес". Предвиждаше се тази година в предприятието да бъдат инвестирани между 230 и 250 млн. евро и то да обслужва Балканския полуостров с годишно производство на около 500 хил. тона хартия от отпадъчни материали.

"Заради световната икономическа криза никой не иска да инвестира, засега отлагаме за неопределено време реализацията на проекта", заяви инж. Михаил Колчев, изпълнителен директор на "Свилоза" АД.

"Заводът в Свищов е един от най-засегнатите от икономическата рецесия. За два месеца борсовата цена на целулозата на световните пазари се срина с повече от 35 %", посочи инж. Колчев.

"Ако пазарната цена на продукцията ни падне под себестойността й, ще се наложи да отказваме договори, а производството ни е само експортно ориентирано", заявиха от мениджърското ръководство на "Свилоза".

Засега няма оказани договори, няма и принудително разпуснати работници заради икономическата криза, увери инж. Михаил Колчев. Дружеството усвои 28 млн. евро инвестиционен кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие и Скандинавската инвестиционна банка. Изцяло беше преоборудван заводът за целулоза "Свилоцел", който утрои производствения си капацитет. В момента дружеството преработва на месец по 36 хил. тона дървесина.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар