Вход | Регистрация

12 вида луканки и филета признати от ЕС

До края на годината се очаква да получат официално статут на продукти с традиционно специфичен характер

12 вида луканки и филета признати от ЕС
Снимка: Булфото

Шест вида луканки и още толкова филета се очаква до края на годината да получат официално статут на продукти с традиционно специфичен характер, съобщават от Сдружение "Традиционни сурово сушени месни продукти". След като решението на Брюксел влезе в сила, само 34 фирми ще могат да произвеждат "Панагюрска", "Смядовска специална","Търновска", "Трапезица", "Троянска" и луканка "Чумерна". Единствено те ще могат да правят и традиционни за България обикновената и кайсерована пастърма, както и филето "Елена", врат "Тракия" и роле "Трапезица".

Според изискванията в месните продукти ще се произвеждат по стара рецепта, а в тях няма да могат да се влагат изкуствени добавки, соя и синтетичните подобрители, допълнително ще могат да се добавят само черен пипер и кимион.

Още преди официалното разрешение на Брюксел продуктите вече се появиха на пазара. Тяхната премиера беше на изложението "Месомания" в София. Цената на патентованите луканки и филета е с около 30% по-висока от тази на обикновените. Причината е по-дългият период за сушене и употребата само на първокласни меса, обясниха

Сдружението "Традиционни сурово сушени месни продукти" има за цел защитава пред Брюксел старите рецептури в производството на колбаси.

Първото постижение на организацията бе признаването на "Горнооряховски суджук" като българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество. Името може да бъде използвано на територията на Европейския съюз, включително и България, само от производителите, членове на сдружение "РАХОВЕЦ - 2007”. Това са фирмите ЕТ "СТЕФМАРК – Стефан Марков”, "Р.А. – 03 – Боби” ООД и "Родопа – Горна Оряховица-96” ЕООД.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: standartnews.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар