Вход | Регистрация

28 млрд. лева повече за бизнеса, образованието и енергетиката

28 млрд. лева повече за бизнеса, образованието и енергетиката
Снимка: БТА

Премиерът на страната Пламен Орешарски ще представи на КСНС стратегическите цели на България до 2020 година, като основната сред тях за периода 2014-2016 година ще е инвестирането в икономиката на 28 млрд. лева.

Орешраски, който скоро бе на посещение във Велико Търново, предвижда 8 стратегически направления в плана до 2020 година. Най-важните от тях са: повишаване качеството на образованието, намаляване на бедността, подкрепа на иновациите и инвестиционните дейности и постигане на енергийна сигурност за страната и ресурсна осигуреност на икономиката.

Именно енергийната сигурност на България ще бъде и в основата на доклада. Правителството се ангажира да работи за частни инвестиции в енергийната инфраструктура и намаляване ресурса на единица продукт. В момента България е с най-лоша енергийна ефективност в ЕС.

Според плана на Орешарски България ще разполага с ресурс от 28 млрд. лв. за развитие в следващите 3 години, като това е над 10% от БВП на страната. В тези средства са включени както бюджетните, така и пари от еврофондовете. От оперативните програми могат да се ползват както неусвоените досега средства, така и пари за новия програмен период

Междувременно финансовият министър Петър Чобанов отхвърли прогнозите на ГЕРБ за апокалипсис с думите: "От началото на своето управление показахме, че мислим за хората и бизнеса, размразихме социалните плащания, връщаме ДДС навреме и фискалните цели, които постигнахме за миналата година, са добри."

"Дефицитът е със 150 млн. лв. по-малък от планирания, дългът е с 500 млн. лв. под лимита - припомням, че лимитът беше заложен от ГЕРБ. Фискалният резерв е с 200 млн. лева над законовия минимум от 4,5 млрд. лева."

Чобанов обаче косвено призна, че приходите от акцизи са по-малко, в сравнение с обявените по план. Той обаче още веднъж натърти, че сега бизнесът диша по-спокойно, заради връщането на ДДС на време.

Любопитно е, че въпреки критиките си по отношение на икономическата и финансовата политика, от ГЕРБ ще поискат вот на недоверие на правителството заради политиката в сферата на Националната сигурност.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар