Вход | Регистрация

ВМРО отбеляза 110 години от Илинденско-Преображенското въстание

ВМРО отбеляза 110 години от Илинденско-Преображенското въстание
Снимка: Север.бг

110 години от Илинденско – Преображенското въстание отбелязаха днес членове на ВМРО и граждани на Велико Търново пред паметника "Майка България" в града.

999136

Те поднесоха венец от цветя в памет на всички, дали живота си за една добра кауза, която преди малко повече от век отбелязва връхна точка в национално-освободителната война на македонските и тракийските българи.

На събитието присъства доц. Милен Михов, областен лидер на ВМРО – Велико Търново. Той беше първият който отдаде  почит, като се поклони и прекръсти пред емблематичния за старата столица паметник.

999134

На церемонията дойдоха дългогодишни членове на ВМРО, граждани и случайни минувачи. Тези, които знаеха за предстоящата церемония, доведоха със себе си дъщери и внуци, които също оставиха цветя.

999132

Събитието протече в присъствието на почитен караул в състав от двама по-възрастни мъже. Те бяха облечени в традиционни военни униформи и въоръжени с антични пушки.

Час по-късно всички се пренесоха в актовата зала на Община Велико Търново. Там се проведе тържествена церемония по връчване на почетните знаци на ВМРО на заслужили граждани от старата столица. Те бяха раздадени от доц. Милен Михов.

999326

В началото на церемонията той изнесе тържествена реч. "Заветът на героите отпреди 110 години ни задължава да продължим делото за обединение на всички българи. Тази задача е положена върху плещите на днешното поколение. Ето защо, ние от ВМРО считаме, че въпросът за присъединяването на всички български земи, за обединението на всички българи в една модерна европейска българска държава е продължение на завета на илинденци. Затова ние казваме, че за нас е неизбежно бъдещето обединение на Македония и Република България".

Първият, който получи отличителното звание на ВМРО беше проф. Пламен Павлов.

999327

"Това въстание не беше безсмислено, не беше авантюра. Напротив, то е било един изключително добре обмислен акт, с който на практика е спрял геноцида на българите от Македония и Одринско", добави в част от заключителната си реч проф. Павлов.

Следващият награден беше Георги Стефанов, който е допринесъл за развитието и дългогодишната дейност на Регионален клуб "Васил Левски".

999329

"През всички тези години от клуб "Васил Левски" работихме усилено за единството на българската нация, за съхранение на българската памет, за запазването на традиции ни и за всичко останало, което България е успяла да съхрани през вековете", коментира Георги Стефанов след връчването на наградата.

Отличие отиде и при Здравка Маслянкова за работата й като журналист и високопрофесионална дейност.

999332

Тя заяви, че "В тези времена е изключително важно да има остри журналистически пера и никой от българските журналисти да не се оставя да бъде сломен от външния натиск, защото бъдеще има тогава, когато един човек има смелостта да заяви това, което хората мислят и чувстват без да отстъпва пред никого".

999330

Председателят на алпийския клуб и началник на спасителния отряд във Велико Търново Боян Илиев също получи награда. Той заяви, че младото поколение трябва да бъде поощрявано и ентусиазирано да се учи как да пребивава в планините и как да се грижи за околната среда. "Това ще допринесе за спортната култура и по-добрият живот на всеки", добави Илиев.

Следващото отличие отиде при един от доайените на ВМРО – Велико Търново – Йордан Димитров, който е допринесъл значително за развитието на културния живот във Велико Търново.

999333

В своята изключително емоционално реч той заяви, че всяко дете трябва да знае историята за своя народ и първите стихове, които прочита да бъдат класическите творби на Иван Вазов като "Аз съм българче" и "Де е България".

Атанас Филипов, дългогодишен член на ВМРО, който през годините не е променил своите възгледи беше следващият, излязъл да получи своята награда.

999334

Той разказа на присъстващите в залата за своя дядо, който е бил четник във Илинденско-Преображенското въстание. "Това отличие ме задължава да влагам още повече усилия, включително и до смъртта си". С това откровение Атанас Филипов завърши своята реч.

Колективна награда получи Клуба на историка във Велико Търново, който обединява учители и преподаватели по история от старата столица. Д-р Виолета Георгива прие престижното отличие от името на всички членове.

999335

"Смея да твърдя, че се гордея с Клуба на историка. Причината за това е, че в тази организация членуват учители, които вече са пенсионирани, такива, които са пред пенсия, както и завършили само преди година. За мен е най-важно да възпитаваме децата, че те са преди всичко българи и да ги "закърмим" с онази историческа памет, която ми дава надежда, че България ще пребъде."

Последна по ред, но не и по важност бе връчена наградата на Регионален клуб "Традиция", който в последните години се превърна в един международен център за съхраняването и представянето на историческата военна традиция.

999328

Почетният знак прие Върбан Минев, който разказа исторически моменти от Илинденско-Преображенското въстание, оставили отпечатък и до днес.

999331

В края на церемонията по награждаването всички си направиха обща снимка за спомен.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар