Вход | Регистрация

Ученици от цяла България ще участват в конкурс-надпяване "Северняшки славеи"

Ана Борисова: "Ние организираме това събитие с цел популяризиране на северняшката народна песен, а това е важно да го направим сред децата"

Ученици от цяла България ще участват в конкурс-надпяване "Северняшки славеи"
Снимка: Север.бг

Ученици, представители на всички музикални училища в България, ще участват в първия национален конкурс-надпяване "Северняшки славеи", съобщи на пресконференция днес Ана Борисова, преподавател по народно пеене в катедрата по музика на Педагогически факултет на ВТУ. Събитието е организирано от сдружение "АННА-ФОЛКАРТ" със съдействието на Община Велико Търново.


При добри метеорологични условия то ще се проведе в Летния театър на старата столица на 27 и 28 септември. При лоши такива организаторите са предвидили ДКС "Васил Левски". Откриването е на 27-ми в 10 часа.


В надпреварата ще се представят две категории изпълнители - индивидуални и групи. До момента организаторите са получили над 180 заявки, а броят на хората надвишава 420 души. Най-малкият участник е на 4 години, а най-възрастният - на 85, съобщи Илияна Попова, ръководител на проекта. Участниците са разделени в 5 възрастови групи, като най-многобройна е втора - от 8 до 11 г. Репертоарът на всеки задължително трябва да включва две песни - една на Борис Машалов или Иван Пановски и втора - по избор.

В състава на журито са доц. д-р Светла Станилова - декан на факултет "Музикален фолклор и хореография" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /гр. Пловдив/, Красимир Кондов - композитор, диригент, педагог, изпълнител-гайдар и дългогодишен преподавател в НУИ "Панайот Пипков" /гр. Плевен/, и Сашка Ченкова - главен учител по народно пеене в Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" /гр. Котел/.

То ще определи носителите на I, II и III награда. Голямата е за най-добре интерпретирана песен на Борис Машалов или Иван Пановски - професионален запис в студио и аранжимент. "Има допълнителна опция от наш медиен партньор във Варна, който предложи да връчи специална награда - заснемане на видеоклип", допълни Борисова. Специални награди ще бъдат връчени и от фондация "Български фолклор". Всеки участник ще получи грамота за участие.

"Аз водя моя клас по народно пеене на много конкурси в страната. Прави ми лошо впечатление, когато има разплакани деца. Журито ще връчи и поощрителни награди. Ние организираме това събитие с цел популяризиране на северняшката народна песен, а това е важно да го направим сред децата. Обаче няма как да се случи, ако връчим по една първа, втора и трета награда. Затова може би ще има по няколко и куп поощрителни", обясни Ана Борисова.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар