Вход | Регистрация

Над 200 деца от Великотърновско със силанизирани зъби

Над 200 деца от Великотърновско със силанизирани зъби
Снимка: sxc.hu

241 деца на възраст от шест до девет години във Великотърновско се включиха в националаната кампания за силанизация на детските зъби.

Това информира д-р Цветосавка Тихова – регионален координатор по програмата. Тя припомни, че проектът се реализира вече трета година по два месеца през есента. Желаещите родители на малчугани от споменатата възрастова група могат да се възползват от предлаганата безплатна процедура за децата си до 20 ноември.

"Силанизират се първите поникнали постоянни зъби. Манипулацията е безболезнена, не се работи с машина. Полезна е, защото предпазва здравите зъбчета от разваляне чрез силанизирането им", коментира д-р Тихова и допълни, че стоматологът наблюдава детето през шест месеца. Ако нещо от силанта се е отмило, се добавя.  

Процедурата се прави по принцип на деца от пет до девeт години, защото тогава изникват първите постоянни зъби. Силанизирането е ефикасно, тъй като тогава емайлът още не е узрял. Манипулацията го предпазва от развитие на кариес.

Прилагането на националната програма за силанизиране на детските зъби е наложително поради високата заболеваемост у нас от зъбен кариес. В ранна възраст малчуганите вече имат по пет-шест развалени зъбчета.

Силанизиране на детски зъби правят в кабинетите си във Велико Търново д-р Тихова, д-р Сиракова д-р Бакалова, д-р Попов, д-р Илински и д-р Войчева.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Радио Велико Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар