Вход | Регистрация

Второ биенале на църковното изкуство в Търново

На събитието ще бъдат представени произведения от всички направления на каноничното творчество

Второ биенале на църковното изкуство в Търново
Снимка: Булфото

Второто издание на биеналето на църковните изкуства ще се проведе във Велико Търново. Тържественото откриване на форума ще бъде тази вечер от 18 часа в Изложбените зали "Рафаел Михайлов".

Събитието представя съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства - иконопис, стенописи, дърворезба, мозайки и други, участващи в храмовото оформление и богослужебната практика.
В изложбата ще вземат участие около 80 художници, които работят в конкретното направление на изкуството.

Творците ще представят над 200 свои творби, обхващащи почти всички жанрове - икони, стенописи, мозайки, иконостаси, църковни мебели, графика, тъкан текстил, миниатюра... Поради размерите си монументалните произведения ще бъдат представени на фотоси и пана.

В рамките на събитието ще се проведе и научна конференция под надслов "Теология и социум. Съвременни перспективи", която е посветена на 20-годишнината от основаването на Православния богословски факултет във Великотърновския университет.

От 9 часа на 19 октомври в храм "Св. Николай" ще бъде отслужена Света литургия. По-късно същия ден в конферентната зала на Изложбени зали "Рафаел Михайлов" ще се проведе среща-разговор на тема "Проблеми на съвременните църковни изкуства", на която участниците в изложбата ще могат да покажат допълнителен визуален материал.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар