Вход | Регистрация

Канят отново на "УзанаПолянаФест"

Целта на форума е да предостави пространство за споделяне опита и идеите на организации, проекти и фирми, които работят в сферата на устойчивото развитие

Канят отново на "УзанаПолянаФест"
УзанаПолянаФест

Третото поредно издание на зеления фестивал "УзанаПолянаФест" отново ще събере представители на бизнеса, биопроизводители и творци между 12 и 14 юли.

Целта на форума е да предостави пространство за споделяне опита и идеите на организации, проекти и фирми, които работят в сферата на устойчивото развитие и управлението на околната среда.  Стремежът на организаторите е да стимулират интелигентно отношение към ресурсите на страната ни в контекста на световните предизвикателства пред човечеството.

Узана ПолянаФест създава възможности за представяне на една цялостна визия за устойчивия и здравословен начин на живот, който започва от съзнателното общуване с природата и творческото себеизразяване. Темата на тазгодишното издание е екологичната интелигентност и това как да възпитаваме интелигентно отношение към природата и ресурсите, които тя ни предлага.

Фестивалът е насочен към предприемачи с отговорно отношение към природата, биопроизводители, потребители с осъзнато поведение към екологичните проблеми и промени в света, институции и организации, които се грижат за опазване на околната среда. Сред акцентите в програмата на фестивала тази година са заниманията "Био игри" за деца между 4 и 9- годишна възраст и работилници за тийнейджъри между 9 и 18 години по природни науки. 

Сред другите участниците в програмата на УзанаПолянаФест 2013 тази година са:

  • Федерация "Зелени балкани", която ще представи реалистични макети на лешояди в реален размер и ще демонстрира освобождаване на птици от ‘’Спасителния център за диви животни’’, а на ‘’Благотворителното базарче на Зелени балкани и приятели’’ ще бъдат изложени къщички за птици, екокозметика, парцалени кукли, продукти от рециклирани материали.

  • Сдружение за "Зелени Инициативи" ще даде възможност за изчисляване и записване на въглеродния отпечатък на желаещите участници. Представителите на сдружението ще дадат препоръки и начини за намаляване на индивидуалния въглероден отпечатък. Те ще представят и специален информационен сайт, посветен  на доброволните емисионни пазари и на възможностите за намаляване на въглеродния отпечатък.

  • Галерия Zелена ще участва във фестивала с творчески работилници за рисувано стъкло и изработка на бижута.

  • Екологично сдружение ‘’За Земята’’ ще представи темата "Скритата цена на евтините въглища" и ще предложи дебат за хранителни отпадъци и вермикомпост (тор, получена от червеи). За първи път в България ще бъде представен филмът "Нигерия кърви петрол".

Фестивалът стартира през 2011 г. с цел да представи на широката общественост резултатите от проектите финансирани и подкрепени от Програмата за малки проекти към Глобалния Екологичен Фонд в България за петте години на съществуването й. Още неговото първо издание беше подкрепено от Община Габрово и Министерство на околната среда и водите.

УзанаПолянаФест 2013 се организира от Фондация "ТАЙМ – екопроекти”, благодарение финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите, чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Община Габрово.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар