Вход | Регистрация

Д. Панов: Освобождението не е подарък, а упорита вековна съпротива + СНИМКИ

Великотърновци честваха Освобождението на България пред Паметника "Майка България"

Стотици великотърновци се събраха в центъра на града, за да честват 138 години от Освобождението на България от османско владичество. Тържествената програма по повод 3 март се състоя пред паметника 'Майка България', който е символ на държавността и борбата за свободата, обединението и независимостта на родината.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни дългия път, извървян от народа по пътя към Освобождението. Това не е подарък, а резултат от упорита вековна съпротива, подчерта той.

"Преди 138 години, след подписването на Сан-Стефанския мирен договор между Русия и Турция, България се връща на политическата карта на Европа и света. И днес някои историци и изследователи интерпретират историята на българското Освобождение, като го свеждат до юридически акт и до сделка между Великите сили. В този разказ свободата на България е представена едва ли не подарък и страничен ефект от един договор. Тук, във Велико Търново, ще припомня друга част от историята.

На 17 юли 1393 година - една от най-трагичните дати в историята на България, Търново пада под османско владичество. Престава да съществува Второто българско царство. Непосредствено след това злокобно събитие започва многовековната съпротива на българския народ. Още през 1408 г. с въстание Константин и Фружин опитват да възстановят Търновското царство. През 1598 година избухва Първо Търновско въстание, а 1686 е годината на Второ Търновско въстание. Нека си спомним за Велчовата завера през 1835 г., за четите на Филип Тотю, Стефан Караджата, Хаджи Димитър, за борбата за независима българска църква, просвета, образование, наука и култура. Всичко това е пример за вековните актове на съпротива, на борбата за отстояване на нашата българска идентичност. Огънят на българския дух е неугасим. Свободата изобщо не е подарък!”, каза в словото си към гражданите Даниел Панов.

1659678

По време на тържеството председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов обяви носителя на Академичната награда "3 март”. Това е Ивона Стоилова от НВУ "Васил Левски”.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи благослов, след което официални лица и граждани поднесоха венци и цветя на паметника.

1659682

Накрая в центъра на града се изви голямо Търновско хоро, в което се включи и кметът Даниел Панов. Изложба на автентични оръжия и войнишка кухня допълниха историческата атмосфера.

1659683

Сред гостите бяха също областният управител проф. Пенчо Пенчев, заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, ректорите на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий” и НВУ "Васил Левски”, народни представители, общински съветници и кметове на населените места.

1659679

1659681



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар