Вход | Регистрация

Горнооряховци садиха билки в Испания

Гостуването им бе част от младежки обмен по Европейската програма “Младежта в действие”

Горнооряховци садиха билки в Испания
сдружение "Младежка толерантност"

Горнооряховци, членове на сдружение "Младежка толерантност" се завърнаха от гостуване в Испания.

Жанет, Деси, Георги, Наталия, Никола и Надя бяха част от младежкия обмен "Гуадалкивир: Оазис на природни богатства” по Европейската програма "Младежта в действие”. Младежкият форум се проведе в селцето Вила дел Рио, в близост до Кордоба. Гости на форума бяха момчета и момичета от 4 европейски организации - домакините, Австрия, Словакия и България.

Главният въпрос, който бе поставен пред участниците, бе какви екологични проблеми има по места и как местните власти се справят с тях. Рециклирането на отпадъци, участие в екологични инициативи, опазване и поддържане на чиста околната среда също бяха сред разискваните проблеми.

"Ние споделихме, че горите у нас се изсичат и природните паркове в страната се унищожават, за да се строят хотели, паркинги или молове. Че големите фабрики изхвърлят боклуците си в реките и в морето без да бъдат спирани от закона. Поставен бе проблема и за бездомните кучета, и че хората нямат култура да си изхвърлят боклуците в кошовете, а по улиците", сподели за Север.бг след завръщането си Георги. И допълни, че всеки от участниците е споделил какви проблеми има в страната му.

Словаците са разказали колко защитени паркове имат, австрийците и испанците, че нямат проблем с боклуците.

По време на гостуването си в испанския град младежите се разхождали по брега на местната река и събирали местните растителни видове. Местен еколог им давал информация за тях и за какво могат да бъдат полезни.

"Като например от върбови клонки плетохме кошници и панери. По поречието реката пък от местата фабрика си изхвърляха отпадъчните води, но местните бяха направили диги, за да не се вливат директно в реката. Испанците държат на природата си", разказва още горноореховецът.

В един от дните българската група, заедно с другите младежи дори садили различни билки и подправки в местната ботаническа градина.

"Всеки от нас трябваше да засади най-малко по едно растение и да го надпише собственоръчно на родния си език", усмихва се Георги.

Според горнооряховската група едно от най-интересните места, които са посетили по време на гостуването си във Вила дел Рио, от 1 до 8 август е била сградата на Общината, построена по времето на арабските завоевания и служила за замък на местните владетели, а по късно и за църква на селцето.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар