Вход | Регистрация

За нови хидросъоръжения работи министър Греков

Подкрепата ще дойде от Световната банка

За нови хидросъоръжения работи министър Греков

"За съжаление едва 10% от напоителната система на страната е запазена. Трябва бързо да се възстанови разрушеното във водния сектор. Нужно е изграждането на нови и по-модерни съоръжения”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща с ръководителя на постоянното представителство на Световната банка в България Маркус Репник. Той обави още, че съживяването на хидромелиоративната система е сред основните му приоритети и ще разчита на подкрепата на Световната банка в тази сфера.

"Съзнавам, че това е много трудна задача, ще струва много, но българската природа и защитата на земеделските ни стопани са много по-важни задачи от всеки финансов ресурс.”, допълни още министърът.

От своя страна Маркус Репник заяви незабавната готовност на Световната банка да започне сътрудничество в сектор напояване. Адекватните бързи действия и на двете страни са необходими заради важността на сектора, както при производството на земеделски култури, така и при животновъдството за напояването на пасищата.

Сред обсъжданите теми бяха също и необходимостта на страната ни от ранно пожароизвестяване. "Едно огнище се гаси много по-лесно от един голям пожар”, посочи министърът. Той подчерта, че е наясно с високите разходи по осъществяване на такъв проект, но природата е по-скъпа от всичко и действията са оправдани.

Маркус Репник изрази готовността на Световната банка да подкрепи също и българското биоземеделие, за което България има потенциал с добрите си почвено-климатчни условия.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар