Вход | Регистрация

Отбелязваме Деня на Земята

Страната ни е сред първите, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г.

Отбелязваме Деня на Земята
Снимка: Thinkstock/Guliver

Днес е Международният ден на Земята. Експерти подчертават, че това е най-масовият нерелигиозен празник в света. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г., съобщава БНР.

На 22 април 1992 г. българският президент Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Повече от 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Документът е връчен на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Тази година честването ще премине под мотото "Да мобилизираме планетата Земя". Участниците отправят послание за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност.

Темата на международната кампания през 2014 година е "Да мобилизираме планетата Земя". Участниците отправят послание за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност.

Министерството на околната среда и водите вече работи върху Национална стратегия за адаптация към климатичните промени. Документът трябва да бъде готов до края на годината. Според последния доклад на ООН, посветен на климатичните изменения, глобалното затопляне повишава риска от конфликти и недостиг на храна в световен мащаб.

Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе предвижда няколко инициативи за отбелязване на Деня на Земята:

22 април -  10.00 часа, ОДЗ "Синчец” кв. "Средна кула” – Занятие за разделно събиране на отпадъците с участието на деца от група "Звънче”;

23 април - 11.30 часа, СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ” – гр. Русе – Обявяване на победителите от конкурса за детска рисунка, посветен на Деня на Земята за начален курс и откриване на изложба във фоайето на учебното заведение;

23 април - 14.00 часа, Информационен център на РИОСВ-Русе – Съвместна инициатива между БДЗП, РИОСВ-Русе и ОУ "Любен Каравелов” гр. Русе;

26 април -  Експерти на РИОСВ-Русе ще се включат активно в кампанията "Да почистим България за един ден” с почистване на участъка от бул. "Придунавски” от административната сграда на "Топлофикация” до Музея на транспорта;

28 април - 17.00 часа в сградата на ПГДВА "Й. Вондрак” Русе- РИОСВ-Русе ще отличи със специална награда участник в ежегодния конкурс за екодизайн "Мисли зелено”, организиран от ПГДВА "Йосиф Вондрак” гр. Русе;

Във фоайето на РИОСВ-Русе ще бъде подготвена "Арт инсталация”, посветена на разделното събиране на отпадъци. Проектът е съвместна инициатива на Сдружение "Култура и Енергия” и РИОСВ-Русе.

Послание за опазването на планетата Земя ще отправят децата от подготвителна група на ЦДГ "Райна Княгиня" от Велико Търново на 22 април, от 10,30 ч. в Информационния център на екоинспекцията.

На 23 април е предвидено изнасяне на лекция за Деня на Земята пред ученици от ОУ "П. Р. Славейков" – Велико Търново и засаждане на цветя в училищния двор. На следващия ден ще има лекция пред ученици от СОУ "Вела Благоева" – Велико Търново и представяне на изложбата с рисунки на тема "Зелено Велико Търново".

На 22 април ще се проведе "Час по екология" в Регионалния исторически музей в Плевен.

Под мотото "60 минути за един по-зелен свят" на 22 април в Учебно-информационния център към Централния офис на НП "Централен Балкан" в Габрово, пред габровски ученици ще бъде изнесена беседа и представен филма "Старият дъб", режисьор Христо Илиев.

Денят на Земята – 22 април и тази година ще бъде отбелязан в Габрово с Екобазар.

Поредният весел четвъртък, 24 април, в Музея "Дом на хумора и сатирата” от 17:30 часа ще бъде посветен на планетата Земя. Под мотото "И все пак тя се върти...” – забележителното твърдение на Галилей – тържествено ще бъде отбелязан Международния ден на Земята – 22 април.

Специален гост на събитието ще бъде френският художник Лаконик, който е влюбен в България и е щастлив за първи път у нас да представи своето творчество именно в Габрово. Творецът с интересен псевдоним е привърженик на визуалните интерпретации на различни житейски проблеми и умее да казва "много неща с малко думи”. Гостувал е с изложби от нестандартно изкуство и пространствени инсталации в родната си Франция и в редица европейски страни.

Със свои изпълнения в събитието ще се включат възпитаници на Музикалната школа "Prima vista” с преподавател Елена Вълкова.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар