Вход | Регистрация

Покриват с цветя Търново

Те ще са част от първия фестивал на парковете

Покриват с цветя Търново
Снимка: Север.бг

Първи фестивал на парковете готвят във Велико Търново.

Още през октомври 1907 г. на страниците на най-четеното американско списание National Geographic, популярно в цял свят е публикуван класически пътепис на американския пътешественик Феликс Дж. Кох, озаглавен "Търново – градът на висящите градини". През миналия век в старата столица са работили много добри озеленители, които сътворяват едни от най-красивите паркове и градини в страната.

За да възроди традицията и да я преосмисли за бъдещето Община Велико Търново организира Първия фестивал на парковете.

Той ще се проведе на 21 юни, събота от 11,00 часа в парк "Боруна", край паметника "Асеневци". 

В програмата са включени: изложение "Паркове и градини" в което ще бъдат представени цветопроизводители и градинари, аксесоари за градината; занимания в работилниците на открито за  деца и младежи за изработване на къщичка за птици и засаждане на растение, което може да се отнесе у дома.

Ще бъде оформено "Дърво на Щастието", на което всеки ще може да закачи изработена от него пеперуда или цвете и да напише пожеланието си за успех на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г.

В съботния ден всички жители и гости на старата българска столица ще усетят осезаемо привлекателността на парка.

Фестивалът е част от Проект "CultTour – културното (градинско) наследство като фокусни точки за устойчив туризъм", който се осъществява благодарение на програмата за междурегионално сътрудничество INTERREG IV В, финансирана от Европейския съюз (ЕС), в рамките на Европейско териториално сътрудничество (ETC) и Оперативна програма за Транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа (SEE), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Продължителността на проекта е три години – от януари 2011 г. до юни 2014 г. и е на стойност над 2,5 милиона евро.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар