Вход | Регистрация

Русенци протестират в защита на защитените територии

10 града ще участват в протеста днес

Русенци протестират в защита на защитените територии
Фейсбук

Национален протест в защита на природата се организира днес, 18 март, в 10 български града. След края на работния ден протестни шествия ще има в София, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Перник, Шипка и Петрич.

Природозащитници от цялата страна, подкрепени от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България”, излизат с няколко искания към управляващите, които да бъдат изпълнени до края на 2015 г. Срокът е ясно определен, защото 2015 г. е ключова за бъдещето на защитените територии - трябва да се приемат техните планове за управление, заявяват природозащитниците. Ето и техните искания:

 - Да се запазят всички вековни гори, да се забранят всякакви сечи в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация.

- Да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори. Да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия.

 - Да не се допуска лов в националните паркове. Да се премахнат ловните огради в останалите защитени територии.

 - Да се увеличат ресурсите за опазване на природата: да се удвои бюджетът за защитени територии и да се назначи охрана на всички резервати и паркове.

- Да се запазят националните паркове свободни от МПС, АТВ, моторни шейни, моторни летателни средства, освен при спасителни акции и охрана на парка".

Местата, на които ще се събират протестиращите, са:

София - на паметника на Патриарх Евтимий от 18,30 ч.

Варна - пред сградата на Общината от 18,30 ч.

Пловдив – на площад "Стефан Стамболов", Копчетата за шествие до Пешеходния мост и обратно от 18,30 ч.

Стара Загора – в парк "Пети Октомври", до Долната гъба от 18,30 ч.

Русе - на Халите от 18,30 ч.

Сливен – при Стария бряст от 18,30 ч.

Враца – на площад "Христо Ботев" от 17,30 ч.

Петрич – на градския площад от 18 ч.

Перник – в "Дом на железничаря" на ул. "Отец Паисий" 47 от 18,30 ч.

Шипка – в читалището от 18,30 ч.

Започнала е и национална петиция в защита на защитените територии – резервати, национални и природни паркове. Можете да я подкрепите тук:

https://secure.avaaz.org/en/petition/Do_ministrpredsedatelya_na_Republika_Blgariya_Do_predsedatelya_na_Narodnoto_DA_ZAShchITIM_ZAShchITENITE_TERITORII_V_BLGA/?slwXGhb

В Коалицията "За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация "Биоразнообразие”, Екологично сдружение "За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище "Бъдеще Сега”, Сдружение "Агролинк”, Сдружение "Байкария”, Сдружение "Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение "Природа назаем”, СНЦ "Зелени Балкани”, Сдружение "Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ "Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение "Щастливеца”, гражданска група "Да спасим Иракли”, "Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар