Вход | Регистрация

Узана Поляна Фест 2014 ще се проведе от 18 до 20 юли

Узана Поляна Фест 2014 ще се проведе от 18 до 20 юли
Снимка: Север.бг

В рамките на Узана Поляна Фест 2014 на едно място ще бъдат събрани интересни еко иновации в зелената и социалната сфера от България и не само. Организаторите подготвят немалки изненади и поводи за дискусии за човешката креативност в устойчивото развитие. Тази година фестивалът ще се проведе между 18 и 20 юли на обичайното място – Узанската поляна.

А ето и няколко идеи от бъдещето, които да ви вдъхновит и подгреят за фестивала.

Биопластмаса

Когато говорим за зелени иновации в материалите, пластмасата е винаги център на вниманието. Изследователи от Харвардския Wyss Institute са разработили възможно решение, което да отговаря и на изискванията на манифактурата – с него могат да се изработват сложни триизмерни форми с традиционни индустриални методи.


Биoпластмасата, измислена от Wyss Institute, се базира на хитозан – един от най-често срещаните биополимери в природата – който пък се извлича от обвивката на скариди. Първоначално обаче изследователите се сблъскват с проблем: биопластмасата, произведена по този начин, не запазва формата си за дълго време и се свива. Решението намират като добавят талаш – и ето как ново поколение биопластмаса бива създадено единствено от отпадъчни продукти. И не само – този материал, за разлика от стандартната пластмаса, се разгражда само за две седмици и то на компоненти, благотворни за почвата и растенията.

Соларният мост Blackfriars в Лондон

Blackfriars в Лондон е емблематичен железопътен мост от ерата на парните локомотиви. Днес обаче Blackfriars е готов да погледне към бъдещето – съоръжението е на път да се превърне в най-големия соларен мост в света.

1245625


Покрит с 4 400 фотоволтаични панела, покривът му ще произвежда към 50% от необходимата енергия за функционирането на ЖП гарата със същото име. Благодарение на нововъведението също така CO2 емисиите на Blackfriars ще намалеят с 511 тона годишно – или еквивалентът на въглеродния отпечатък от 89 000 среднопродължителни пътувания с кола.

Не на последно място, генерираната от моста енергия би могла да да произведе 80 000 чаши чай на ден. Един наистина зелен чай.

Устойчив риболов

А ето и една идея, която е част от философията на Синята икономика – позната ни благодарение на предприемача и концептолог Гюнтер Паули.

В търсене на максимално устойчив и ефективен начин за ловене на риба е изобретен катамаран, задвижван от електрически двигатели, енергията за които се генерира изцяло от възобновяеми източници – слънце, вятър и вода. Катамаранът е с нулеви CO2 емисии. Ето как: платната са твърди и от едната страна са със слънчеви панели, така че когато няма вятър платната генерират електричество от слънцето. Също така има два подводни генератора – мини ВЕЦ. Така всичката необходима енергия за двигателите на кораба се произвежда в самия кораб. Гениално.

Самата риба сe съхранявана в контейнери със студена вода с температура около 2-4 градуса и така се поддържа жива и прясна. С помощта на нова технология пък всяка уловена женска риба е преглеждана за хайвер, след което ако се установи наличие, бива пусната обратно във водата, за да не се прекъсва плоденето й – и така да се осигури устойчивият й бъдещ риболов.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар