Вход | Регистрация

Ученици събират капачки за благотворителност

Кампанията е породена от клип в Интернет

Учениците от  СОУ "Николай Катранов" в Свищов се включиха в интересна кампания.

Инициативата е породена от клипче във Фейсбук https://www.facebook.com/photo.php?v=489518334448906 и няма да повярвате на очите си!!! /You will not believe your eyes!!!!

Така се нарича и самото филмче.

В него се показва един далечен остров в океана, на който живеят различни видове птици, но той е силно замърсен от капачки. Птиците поглъщат капачките и умират от задушаване. Според организаторите на акцията за събирането на капачки, този филм трябва да се види от колкото се може повече хора. И да се направи всичко, възможно да се ограничи изхвърлянето на отпадъци в моретата и океаните.

Организатор на благотворителната кампания за събиране на капачки е ученичката от XII клас  Петя Маркова. Тя разказа за проекта, че е дело на младежка организация  YFU - Youth for Understanding или Младеж за разбирателство.

Момичето каза, че инициативата се е приела много на сериозно от всички и за това свидетелстват и постигнатите резултати. Учениците са събрали почти 70 кг. капачки и се нареждат на второ място в страната. Възпитаничката на училището сподели, че в акцията са се включили не само нейни съученици, но и родители и учители.

Събраните капачки ще бъдат превозени до София, където ще бъдат предадени на Младеж за разбирателство за рециклиране. За отчитането на първия етап в училището пристигнаха г-жа  Iris Weisner-национален директор на YFU, България и Jennifer Brawn,сътрудник от Австралия.

Най-много капачки събраха учениците от ІХ а клас с класен ръководител Веселина Варамезова, VІ в клас с класен ръководител Наталия Симеонова и ІV г клас с класен ръководител Красимира Атанасова.
Учениците от класовете, които събраха най-много капачки получиха грамоти, предметни награди и бонбони.

Акцията в училището продължава и всеки, който желае може да се включи в инициативата.

Учениците са представили и любопитна математика за рециклирането:
1 пластмасова капачка = боклук
456 пластмасови капачки = 1 кг.
2 кг. пластмасови капачки = 1 пълна 10-литрова бутилка от минерална вода= 912 капачки
500 10-литрови бутилки от минерална вода = 1 тон
1 тон пластмасови капачки = 600 лв.
456 000 капачки-1 тон
Да съберем 1 тон?! Невъзможно?!!!

Това е по 600 капачки  от всеки ученик и учител!

Възпитаниците на училището призовават да се включат още хора в благотворителната акция.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Община Свищов
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар