Вход | Регистрация

"От предвидени 50 хил. проекта за биоземеделие има разработени 2 700"

С цените на биохраните се спекулира, смята Веселин Цветков, член на УС на Българска aсоциация Биопродукти

"От предвидени 50 хил. проекта за биоземеделие има разработени 2 700"
Снимка: sxc.hu

"Да бъдеш биопроизводител не е скъпо. Всеки един, който мисли, че може да се занимава с тези методи на производство, може да го направи, тъй като нашата земя в България все още е чиста, не е обременена". Това заявява Веселин Цветков, член на УС на "Българска aсоциация Биопродукти" в интервю за Econ.bg.

Биопроизводството е по-скъпо от тази гледна точка, че разрешените препарати са много по-скъпи от конвенционалните. А добивите са значително по-ниски от нормалните.

За биоземеделие са предвидени 50 хил. проекта, а към днешна дата има разработени 2 700. Усвояването на субсидиите за екологично чисто земеделие е много ниско - 5%.

Цветков е оптимист, че интересът към Мярка 214 - "Агроекологични плащания”, ще се увеличава. Операторите на биопродукция са нараснали около три пъти, значително се е увеличила и площта, която се обработва по биологичен начин.

Все още обаче сме далеч от поставените ни в Присъединителния пакт цели – в България 8% от обработваемата площ да се обработва по биологичен начин и 3% от продуктите в нашите магазини да бъдат биопродукти.

Как вижда още Цветков развитието на биопроизводството у нас прочетете в Econ.bg.

___________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар